Avrupa Sol Partisi’nin ikinci Akdeniz konferansı 20-22 Şubat tarihleri arasında Taksim Hill Otel’de gerçekleşti. Konferansın en önemli özelliği Rojava kantoları ve Yunanistan’daki seçimlerde oyların büyük bir kısmını alarak iktidara gelen SYRIZA koalisyonu temsilcilerinin aynı masada buluşmasıydı.

AGOS’tan Gülşah Keleş, SYRIZA'nın dış ilişkiler sorumlusu Panos Trigazis ile partinin başarısını, Kobani’yi ve Türkiye’de yaklaşan seçimleri konuştu.

Trigasiz partinin sosyal demokratlardan, sosyalistler, feministler, ekolojistler gibi birçok farklı ideolojik gruptan oluşan bir koalisyon olduğunu belirterek, partilerinin yeni sosyal hareketlerin bir ifadesi  bir sentez hareket olduğunu söylüyor: “Parti’nin bayrağında bulunan kırmızı renk emeği, yeşil renk ekolojiyi, mor ise feminizmi temsil eder.”

Trigasiz, koalisyonun başarısının birkaç aylık değil, yıllardır verilen mücadele ile kazanıldığını da vurguluyor.

‘KRİZ TÜM AVRUPA’NIN’

Yunanistan’da yaşanan krizin sadece Yunan halkını ilgilendirmediğini bunun bütün Avrupa’nın krizi olduğunu belirten Trigasiz’e göre çözümü ortak hareketle mümkün: ”Avrupa Birliği ile son günlerde yaptığımız görüşmeler, krizin yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak, herkese ortak fayda sağlayabileceğimiz anlaşmalara varmak açısından önemli.”

Dış ilişkiler sorumlusu, kemer sıkma politikalarını ön plana koyan liberal hükümetlerin Yunanistan’daki anti-kapitalist parti deneyiminin bütün Avrupa halklarına örnek olabileceğinden korktuğunu savunuyor.

Kobani olaylarını yakından takip ettiklerini ekleyen Trigasiz, ilk dayanışma delegelerini Kobani’ye kendilerinin gönderdiğini söyleyerek önceliklerinin Kobani’nin yeniden inşası olduğunu belirtiyor.

Trigasiz  Rojova deneyiminin, özellikle doğrudan demokrasi ve kadın mücadelesi açısından dünyanın bir kazanımı olduğunu söylüyor.

‘GENEL SEÇİMDE GÖNLÜMÜZ HDP’DEN YANA’

Türkiye’de yaklaşan genel seçimle ilgili olarak Trigazis; kadın haklarını, ekolojik mücadeleyi, gelişimi ve barışı kendilerine hedef seçmiş sol görüşün her yerde zaferini istediklerini belirterek HDP’nin yanında durduklarını ekliyor. (AGOS)