100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından katledilen Süryaniler, katledildikleri yer olan Turabdin bölgesinde yapılacak olan açlık grevi eylemi ile anılıyor.

Dün Midyat’ta başlayan açlık grevi, bölge halkları arasında ve basında büyük yankı uyandırdı. Bugün yerel kurum ve kuruluşlardan gelen bazı temsilciler, grevcileri ziyaret etti. Eğitim-Sen, DTK, HDP temsilcileri başta olmak üzere, Gercüş Eski Belediye Başkanı, İdil Belediye Eş Başkanları dahil daha birçok kişi ziyaretçiler arasındaydı.

'SEYFO SOYKIRIMI KABUL EDİLMELİ'

Eğitim-Sen’den gelen heyet destek ve başarılarını sunduktan sonra, Seyfo Soykırımı’nın kabul edilmesi gerektiğine değindi. Daha sonra Gozarto Özerk Yönetiminin kardeşçe bir yaşama örnek teşkil ettiğini ve bölgede de bunu esas alarak dayanışma içerisinde olunması gerektiği ve halkların kardeşliğinin inşa edilmesi gerektiği anlatıldı.

Demokratik Toplum Kongresi‘inden (DTK) gelen heyet de grevi desteklediklerini belirtti. Süryani ve Kürt halklarının diğer halklarla birlikte ortak bir mücadele yürüterek yapılan haksızlıklara karşı durduğunu açıklayan heyet, Türkiye Cumhuriyeti’nin Seyfo 1915 soykırımını kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Süryani Kadın Merkez sorumlusu Aynur Özgün, yaptığı konuşmada 25 yıla yakın Süryani halkının haklarının tanınması, bir halk olarak kabul edilmesi ve özellikle Seyfo’nun kabul edilmesi için mücadele verdiklerini açıkladı.

Özgün, “Bu grev bizim ne ilk grevimiz ne de son grevimiz, yıllardır dünyanın farklı ülkelerinde grev, yürüyüş değişik eylem ve etkinlikler düzenliyoruz ve Seyfo kabul edilinceye kadar bu mücadelemize devam edeceğiz ve durmayacağız” dedi.

(Demokrat Haber)