Suruç’ta 20 Temmuz’da gerçekleştirilen katliam sonrasında soruşturmaya gizlilik kararı ve yayın yasağının getirilmesiyle gerçeklerin kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığını savunan hukuk örgütleri ve hukukçular, barış, adalet ve katliamın aydınlatılması için davanın soruşturma sürecine müdahil olmak amacıyla “Suruç İçin Adalet Platformu”nu oluşturdu. Platform ilk olarak, soruşturmanın üzerindeki gizlilik ve yayın yasağının kalkması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Suruç İçin Adalet Platformu, bugün İstanbul Makine Mühendisleri Odası’nda yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuna deklare edildi. Açıklama öncesinde söz alan Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş, Türkiye siyasi tarihinde çok sayıda kitle kıyımı, katliam ve yargısız infazla karşılaştıklarını söyleyerek, katliamların toplum vicdanına emanet edilmediği ve iyi bir sokak muhalefetinin konusu yapılmadığı sürece yargının içerisinde adil bir sonuca ulaşamayacağını ifade etti. Gümüştaş, “Suruç şehitlerimize ve gazilerimize söz veriyoruz; katliamın aydınlatılması için gerçeklerin kirli raflar arasında, adliye koridorlarında, emanet dolapları arasında bırakılmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

‘ÜZERİNİN ÖRTÜLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Avukat Gülhan Kaya’nın okuduğu deklarasyonda, devlet yetkililerinin açıklamalarını, etkin bir soruşturma yapılmadan üzerinin örtüleceğine ve soruşturmanın karartılacağına yönelik niyet beyanı olarak değerlendirildi. Kaya, şöyle devam etti: “Soruşturmanın üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Bu katliam ve zulmün ağırlığını duyarak, amacı ve hedefini bilerek, adalet ve özgürlüğün safında olarak katliam soruşturmasına müdahiliz.”

Toplantıda söz alan Demokrasi İçin Hukukçular’dan Avukat Yıldız İmrek, AKP Hükümeti’nin IŞİD’e karşı mücadelesinin görüntüde kaldığını ve gerçek müdahalenin  Kürt halkına ve tüm Türkiye muhaliflerine olduğunu belirterek, Suruç’un tarihin karanlığında kalan sayfalardan biri olmaması için davaya müdahil olduklarını dile getirdi.

Çağdaş Hukukular Derneği’nden Avukat Gökmen Yeşil, operasyonların devrimci, demokrat ve yurtseverlere karşı olduğunu ve devletin suçlarını gizlemek için savaşı yükselttiğini ifade etti.

Sosyal Haklar Derneği’nden Avukat Can Atalay, “Barbarlığın cisimleşmiş hali tarafından saldırıya uğrayan Kobane’ye insani yardım götürmek için yola çıkıp açıklama yaptıkları esnada katledilen arkadaşlarımızın davasına hukukçular olarak adliye koridorlarında sahip çıkmalıyız. Suruç’a sahip çıkmazsak, Ermenek, Soma ve Gezi davalarına da sahip çıkamayacağımız açıktır” dedi.

Son olarak konuşan Avukat Arın Gül de, bütün hukukçuları dayanışma için platformda yer almaya davet etti.

600’e yakın hukukçunun imzası olan metne imza atan çağrıcı kurumlar ise şöyle: Açılım Hukuk Bürosu, Adalet İçin Hukukçular, Asrın Hukuk Bürosu, Birleşik Haziran Hareketi Hukukçuları, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Dayanışmacı Avukatlar, Demokrasi İçin Hukukçular, Devrimci Parti Hukuk Komisyonu, Ezilenlerin Hukuk Bürosu, Halkevleri Hukuk Dairesi, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Mezopotamya Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Sosyal Haklar Derneği, Toplum Ve Hukuk Araştırmaları Vakfı.

‘MEVSİMLERDEN SURUÇ KATLİAMI’

Suruç katliamından kendisi yaralı kurtulan fakat annesi Ferdane Kılıç’ı ve kardeşi Nartan Kılıç’ı kaybeden Sinem Kılıç, Kobane’deki çocuklara umut olmak için yola çıktıklarını ancak bugün savaş çığırtkanlığı yapanların, arkadaşlarının ölümünü seyretmelerine ve onların parçalarını toplamaya neden olduğunu söyledi.

Patlamada hayatını kaybeden Polen Ünlü’nün annesi Sennur Ünlü, “Mevsimlerden Suruç Katliamı, günlerden Cebrail Günebakan, aylardan Hatice Saadet Ezgi, saate bakıyorum Polen’i 1 geçiyor” diyerek salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. 

Uğur Özkan’ın babası Mehmet Özkan ise şöyle konuştu: “Çocuğumla gurur duyuyoruz. Ölümden, öldürülmekten korkmuyoruz. Bizi bitiremezler”

HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli Suruç katliamının dinmez acılar coğrafyasında bir son olmayacağını ancak son olması için bu platformun kurulduğunu belirterek soruşturma üzerindeki gizlilik ve yayın yasağının kalkması için parti olarak mecliste çalışacaklarını söyledi. (Evrensel)