Habertürk Ankara Bürosu’nun sabah kahvaltısına konuk olan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Toplantıda bulunan Fatih Altaylı, Demirtaş’ın açıklamalarını köşesine taşıdı.

Altaylı’nın “terör hortlayacak mı” sorusuna Demirtaş, “hayır” dedikten sonra PKK’nin yeniden silahlı mücadeleye neden dönmeyeceğini böyle anlattı:

'AKP SÖZÜNÜ TUTMASA DA SİLAHLI MÜCADELE GERİ GELMEYECEK'

“Çok net biçimde söylüyoruz ki, artık silahlı mücadele dönemi kapanmıştır. Bundan sonra PKK’nin Türkiye’de silahlı bir mücadele yürütmesinin ne anlamı kalmıştır, ne gereği kalmıştır. AKP, Türkiye’yi daha özgürlükçü hale getirirse çok iyi olur. Eğer getirmezse, biz getirmesi için siyaseten kendilerini zorlarız, siyasi baskı kurarız. Ama artık Türkiye’de Kürt sorununun silahla çözümü diye bir şey olamaz.

AKP sözünü tutsa da, tutmasa da biz artık silahlı mücadele döneminin geri gelmeyeceğini biliyoruz. Artık demokratik yollardan, siyasi yollardan Türkiye’yi özgür ve demokratik bir ülke haline getirmek istiyoruz. CHP’nin bu süreçte yer almasmı da bu yüzden istiyoruz.

CHP de destek verirse, AKP’ye daha fazla baskı kurabiliriz, daha özgürlükçü bir Türkiye ve Anayasa için.”

'KÜRT OLUŞUMU LAZKİYE’Yİ İÇİNE ALIRSA...'

Ortadoğu’da değişen dengelere ve Suriye’deki oluşuma dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu:

“Üç Kürt devleti olabilir. İran’da bir Kürt devleti, Irak’ta bir Kürt devleti, Suriye’de bir Kürt devleti. Suriye’de de Irak’taki gibi bir Kürt özerk bölgesi olacağı artık kesin. Tabii bu Suriye’deki Kürt oluşumu, Lazkiye’yi de içine alırsa Kürtlerin büyük bir sorunu ortadan kalkar. Denize alışırlar ve Türkiye’ye tam bağımlılık ortadan kalkar. Irak’ta merkezi yönetim bugünkü anlayışım sürdürürse Irak’taki Kürt devleti tam bağımsız olarak da ortaya çıkabilir.”

TÜRK-KÜRT KONFEDERASYONU

Altaylı’nın “Ya Türkiye’deki Kürtler?” sorusuna Demirtaş, “Gerek yok. Ama olabilir de. Burada bir Türk-Kürt konfederasyonu çok büyük bir güç olur. Onu görmek lazım.” diye cevap verdi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK YOK

Başkanlık sistemi ve anayasa tartışmaları konusunda Demirtaş şunları söyledi:

“Yok öyle bir şey. Özgürlükçü bir Anayasa ile ilgili umutlarımızı koruyoruz. Bir kez daha söylüyorum: CHP bu süreçte yer alırsa çok daha güçlü bir biçimde bu Anayasa için zorlayabiliriz. Başkanlık sistemi konusunda biz AKP’nin istediği türde bir başkanlık sistemine karşıyız. ‘Başkanlık sistemi olmaz’ demiyoruz ama AKP’nin istediği türde bir başkanlık sistemine asla ‘Olur’ demeyiz. Anayasa’nın referanduma gitmesini zaten istiyoruz. 367 oyla geçse bile referanduma gitmeli diye düşünüyoruz.”