DİTAM'ın düzenlediği Toplumsal Barış Süreçlerinde Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü konulu çalıştayda konuşan Prof. Dr. Mesut Yeğen, Suriye’de yaşanan gelişmelerin barış sürecinin bozulmasına önemli bir etkide bulunduğunu söyleyerek, Türkiye’nin politikalarının ise tutmadığını ifade etti. 

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) öncülüğünde, Toplumsal Barış Süreçlerinde Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü konulu Genişletilmiş Bölge Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya, Prof. Dr. Mesut Yeğen, insan hakları aktivisti Akın Birdal, yazar Ali Bayramoğlu ve çok sayıda gazeteci, yazar ve aktivist katıldı.
 
Mesut Yeğen Kürt sorununun çözülmemesiyle ilgili konuşarak “Bölgesel dinamikler babında güncel durum toplumsal barışın sağlanmasında ya da muhtemel bir çözüm sürecinin yaşanmasının analizini yapacağım. Türkiye’de ne yaşandığını biliyoruz. Suriye’de yaşananlar Türkiye’de çözüm sürecinin bitmesindeki en önemli faktörlerden biri. Cumhurbaşkanı ve AKP etrafında baktığımızda sürdürülebilir bir durum. Askeri olarak PKK’ye karşı bir başarı kazanılmış, siyaseten de HDP’ye karşı bir başarı kazanıldığı belirtiliyor. İlaveten Kürt meselesinde sürdürülen bu mevcut tutumu destekleyen bir iç dinamik söz konusu değil. Vatandaşların bu duruma itirazı söz konusu olmadığı ve uluslararası arenada da aynısı söz konusu gibi bir hava yaratılıyor. Çözüm sürecine dönmek gibi bir durum görünmüyor. Cumhurbaşkanının eli ve ayağı çok da rahat değil. Kazanılması gereken bir seçim var. Afrin operasyonu ile AKP’ye yakın Kürtlerin bundan sonra AKP ile devam edip etmeyeceği söz konusu. MHP’nin de Kürtleri uzaklaştırıp uzaklaştırmayacağı sorusu var” değerlendirmesinde bulundu.
 
Yeğen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İran, Suriye’de Sünni ve Kürtlerin etkisizleştirildiği bir vizyona sahip. Bu vizyonun çalışması pek mümkün görünmüyor. Rusya’nın da rejimin toplumsal desteğinin zayıflığı Kürtleri de razı edecek bir türden özerklik rejime götürmüş durumda. Türkiye ise Esat’ın ve Kürtlerin tamamen tepelendiği bir çizgiye çekilmiş durumda. Suriye ve İran’a dayalı bir vizyon geliştirmeye çalışıyor. Bu ihtimal de zayıf gözüküyor. Bunların hiçbirinin gerçekleşmeyeceği ve bunların sentezinin oluşacağı bir durum söz konusu.”
 
Suriye’nin geleceği ile ilgili de konuşan Yeğen, “Fırat’ın doğusuna çekilmiş bir PYD ve Fırat’ın batısında bir Türkiye diğer taraflarda rejimin güçlü olduğu bir Suriye gözüküyor. Bu gerçekleşirse barış sürecine dönme ihtimali gerçekleşeceği gözüküyor. Irak Kürdistan’ında referandumla birlikte KDP ve Barzani, Türkiye ile PKK arasında çatışmaların durması ihtimali de referandumla birlikte kalktı. Hatta Türkiye, İran, Suriye ve Irakla vizyonlarını birleştirse KDP ile iyi olan ilişkilerini de sonlandırabilir” ifadesinde bulundu.
 
Kaynak: Mezopotamya Ajansı