Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı ortak basın toplantısı, Rus basınında geniş yer buldu. Putin'in programlarını takip eden Kommersant gazetesinden Andrey Kolesnikov, "Espri seviyesi yüksek konuşmalar" başlığı ile bir yazı kaleme aldı. Ortak basın toplantısında sadece Suriye konusunun ciddi olarak değerlendirildiğini ifade eden Kolesnikov, diğer başlıklardaki esprileri okuyucuları ile paylaştı.

"SURİYE DAHA YAKIN"

Ünlü gazetecinin, Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üyelikle ilgili teklifini, "Öyle görülüyor ki, Suriye Şanghay'a Türkiye'den daha yakın" şeklinde yorumlaması dikkat çekti.

"ŞANGHAY'A TÜRKİYE'Yİ ALIN"

Putin'in, Türkiye'nin AB ile işbirliği tecrübesini ironik bir şekilde hatırlatması üzerine, Erdoğan'ın "50 yıllık bir tecrübe.. Şanghay'a Türkiye'yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın…" önerisini hatırlatan Kolesnikov, "Putin'in bu teklifi kapması gerekiyordu. Ama çok ciddi ve sakin bir cevap verdi: 'Türkiye'nin uluslar arası arenada aktif oluşu uluslararası örgütlere katılımı gerekçelendiriyor.'"değerlendirmesinde bulundu.

"YETER Kİ BİR YERE ALSINLAR"


Basın toplantısında Erdoğan'ın "Avrasya ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya da varız. Dediğim gibi, ŞİÖ olayını daha önce de Sayın Başkan'a ifade etmiştim. Bunu önemsiyoruz." ifadelerini değerlendiren Rus gazeteci, "Bir an öyle göründü ki, Recep Tayyip Erdoğan için temelde nereye girileceği önemli değil, yeter ki bir yere alsınlar…" şeklinde yazdı.

Her şeyin bu kadar basit olmadığını yazan Kolesnikov, "Sayın Putin'in pozisyonu da, ŞİÖ de bu kadar basit değil. Öyle görünüyor ki, ŞİÖ'ye Suriye, Türkiye'den daha yakın…" yorumunu yaptı.

"TÜRKİYE, RUSYA'YA YAKLAŞTI"

Resmi Vesti televizyonu, ziyaretle ilgili "Türkiye Rusya'ya daha da yaklaştı" başlığını atarak Erdoğan'ın Ankara'nın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye olmak isteğini ziyarette dile getirdiğini kaydetti. Ankara'nın Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği ile serbest ticaretten yana olduğunu vurgulayan Vesti, Avrasya coğrafyasında yeni siyasi konturların doğduğuna işaret etti. Televizyon, Putin ve Erdoğan'ın Suriye konusunda farklı duruşları olduğuna dikkat çekti.

"HALKIN TERCİHİNE FIRSAT VERELİM"

Her iki lider arasında uzun yıllara dayalı bir dostluk bağının olduğunu vurgulayan resmi Rus televizyonu Birinci Kanal, görüşmelerde ilişkilerin tüm detaylarının ele alındığını kaydetti. Güney Akım doğalgaz boru hattının Karadeniz'in Türk ekonomik sahasında inşaatının başladığına, Rusya'nın Mersin Akkuyu'da nükleer enerji santrali inşaatını yaptığına, Sakarya'da Rus otomobil fabrikasının üretimine başladığına ve Türkiye'ye yönelik Rus turist sayısının 4 milyonu bulduğuna dikkat çekti. Televizyona göre Suriye'de akan kanı durdurmak için Erdoğan St. Petersburg'dan tüm dünyaya seslendi. Erdoğan'ın "Suriye halkının tercihini yapmasına ve kaderini belirlemesine fırsat verelim" sözlerini Putin'in de desteklediğini vurguladı.

İLGİSİNİ İFADE ETTİ

5.Kanal da Erdoğan'ın Putin'den Türkiye'nin ŞİÖ'e alınması ve Gümrük Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulması isteğinde bulunduğunu ifade etti. Kanal, "Putin de bu tür ilişkilere ilgi duyduğunu ifade etmekle yetindi." şeklinde yorumladı.

"SURİYE ÇOK ZAMAN ALDI"

Rus NTV kanalı Erdoğan ve Putin'in, dünya gündeminde başta Suriye ve Yukarı Karabağ olmak üzere zor sorunların çözümü hususunda kapalı kapılar arkasında görüşmeler yaptığını kaydetti.

Resmi Rossiyskaya Gazeta gazetesi, görüşmede Putin'in Suriye sorununun çözümü için Cenevre-2 uluslar arası konferansın bir an önce yapılması için çağrıda bulunduğunu ifade etti. Gazeteye göre, görüşmelerde iki lider Suriye konusuna çok zaman ayırdı.

"TURİZM YILI"

Rusya'nın Sesi radyosuna göre, Putin iki ülke güvenlik görevlileri arasında işbirliğinin artırılmasının, Soçi-2014 Kış Olimpiyat Oyunları hazırlıkları bağlamında önem arz ettiğini vurguladı. Haberde Putin ve Erdoğan'ın basın toplantısında espriler yaptığına da işaret edildi.

Vesti FM radyosu, Putin'in her iki ülkede karşılıklı turizm yılı yapılmasını önerdiğini kaydetti.

Vedomosti gazetesi, "Türkiye ŞİÖ'e üye olmak istiyor" başlıklı haberinde, "Erdoğan Putin'den Türkiye'nin ŞİÖ'e alınması isteğinde bulundu. Putin Ankara'nın bu girişimini desteklediğini ifade etti." yorumunu yaptı.

Moskovski Komsomolets gazetesi, Rusya'da tutuklu bulunan Greenpeace üyesi Gizem Akhan'la ilgili soruya cevap veren Putin'in, "Erdoğan eşi ile geldi, kendisi o kızı uçağı ile götüremez…" esprisine dikkat çekti. Gazete, "Putin Erdoğan'ın eşini destekledi" başlıklı haberinde iki liderin ikiz kardeşler olmamasına rağmen bir çok konuda benzediklerini belirtti. Gazeteye göre, Erdoğan ve Putin sert karakteri olan liderler ve her şeyi kontrollerinde tutmayı seven kişiler." yorumunda bulundu.

Komsomolskaya Pravda gazetesi, Putin'in Türk inşaat firmalarının kaliteli iş yaptığını övdüğünü yazdı.

Benzer haber ve yorumlar Ria Novosti, İTAR-TASS, İnterfaks, RBK, Vestnik Kavkaza (VK), Regnum, Rosbalt haber ajansları, Gazeta.ru, Newsru.com haber portalları ve başka televizyon kanal, ajans, gazete ve haber sitelerinde yer aldı. (haberler.com)