Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteği kesmesi halinde Suriye ordusunun IŞİD ve Nusra örgütlerini 3 ay içerisinde yok edebileceğini söyledi.

YDH-Rusya el-Yovm televizyonuna demeç veren Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye yönetiminin terörle mücadeleye yönelik her türlü dürüst çabayı desteklediğini ifade etti.

Beşar Caferi, “Ancak terörle mücadeleye yönelik çabalar, BM kararlarına dayanmalıdır. Böyle olursa Suriye de Rusya da Çin de buna ortak olur. Bunun dışında kurulan bir uluslararası koalisyon dayanaktan yoksundur” dedi.

Amerika’nın terörle mücadele adına Irak, Libya ve Afganistan’da yaptığı operasyonların başarısızlığına değinen Caferi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Amerikan istihbarat servislerinin Suriye’deki terör örgütleriyle ilgili gerçeklerden habersiz olduğunu itiraf ettiğine dikkat çekti.

Beşar Caferi, “Dünyanın en büyük ülkesinin başkanı stratejik bir karar alıyor ve bir hafta içerisinde ABD istihbarat servislerinin kendisini yanılttığını itiraf ediyor” dedi.

Suriye yönetiminin terörle mücadele koalisyonu ile koordinasyon içinde olmayı istediğini; ancak Suriye ordusu ile Irak hükümeti arasında bir koordinasyonun bulunmadığını belirten Caferi, “Onlar daha önce hava saldırılarını bize bildiriyorlardı. Biz de onlara sivillerin can güvenliğinin korunması ve Suriye’nin ulusal egemenliğine saygı gösterilmesi şartıyla terörle mücadele konusundaki her türlü dürüst ve şeffaf adımı onayladığımızı söylüyorduk” dedi.

‘TÜRKİYE, TERÖRİZMİN ASLİ ORTAĞIDIR’  

Beşar Caferi, Türkiye’nin Suriye’deki sivillerle ilgili tutumunu da eleştirerek “Türkiye hem sivillerin korunması için tampon bölge kurulmasını istiyor hem de Suriyeli Kürtlerin Türkiye’ye geçişine izin vermiyor. Türkiye, Suriye’ye darbe vuran terörizmin asli ortağıdır. Erdoğan hükümeti, tüm dünyadan Suudi Arabistan ve Katar gibi Körfez ülkelerinden paralarla desteklenen teröristleri Suriye’ye getirdi. Türkiye hükümeti ben bunu yapmadım diyemez. Bu ülke, terörle mücadele konusunda dürüst değil” dedi.

Tampon bölge kurulmasının ya BM kararı ile ya da Suriye yönetimi ile koordinasyon kurularak oluşturulabileceğine dikkat çeken Caferi, Türkiye’yi uluslar arası yasalara aykırı davranmakla suçladı.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi son olarak “eğer Erdoğan, Katarlılar ve Suudiler terörist gruplara verdikleri desteği keserse Suriye ordusu 3 yılda değil sadece 3 ayda IŞİD ve Nusra’yı yok edebilir” dedi. (Yakın Doğu Haber)