Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bölgede devam eden operasyonlara ilişkin,"5 ilçede toplam yıkılan bina sayısının 6 bin 321 olduğunu ve bunların maliyetinin 1 milyar civarında. Süreci sadece terörle mücadele değil, yeniden imar olarak da görüyoruz " dedi.

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu hükümet bir reform ve atılım hükümetidir. Bu hükümet programı ile birlikte Türkiye ekonomisinde yeni bir boyuta geçiyoruz. Türkiye üreten bir ekonomiye sahip olacaktır. Türkiye, 65. Hükümet ile birlikte ekonomide büyüme yaşayacak.

İkinci önceliğimiz ise terörün sona erdirilmesidir. TBMM'nin ortaya koymuş olduğu irade de göz önünde bulundurulduğunda terör belasını en kısa zamanda bitirmemiz gerekiyor.

Bu hükümetin üçüncü önemli önceliği yeni anayasayı yapmak, başkanlık sistemi başta olmak üzere bazı hususları gündeme getirmektir. Beş ilçedeki toplam yıkılan bina sayısı 6 bin 321. Toplam maliyet 855 milyon lira civarında. Yaklaşık 1 milyar lira. 5 ildeki yeniden yapılanmada harcanacak para.

Huzur, birlik, demokrasi eylem planı çerçevesinde, süreci sadece terörle mücadele değil, yeniden imar olarak da görüyoruz. Hem şehirlerde, hem kırsal alanda terörle mücadelenin gözden geçirildiği bir toplantı.

Bu Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen bir başka konu, AB Bakanlığı’nın sunumu. Sayın Ömer Çelik Bey sunumunu yaptı, vize serbestisi üzerinden AB’yle yakın devam eden bir müzakere sürecimiz var. Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukların aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdik. Buradaki irademizin sağlam olduğunu ifade etmek isterim.

Meseleyi ciddi bir şekilde ele alıyoruz ancak Türkiye’nin bu ciddiyetinin hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz. Mızıkçı anlayış içinde Türkiye’nin vize serbestisini tehir etmek için Avrupa’dan bazı siyasetçilerin tavrını anlamadığımızı, uygun bulmadığımızı ifade etmek isterim.

SORU -CEVAP

MGK toplantısının ardından yapılan açıklamada paralel devlet yapılanması için terör örgütü ifadesi kullanıldı. Tavsiye kararı doğrultusunda ne gibi adımlar atılacak?

Paralel devlet yapılanmasının daha önce MGK toplantılarında legal görünümlü bir illegal yapılanma olduğunun altı çizilmiş, daha önceki MGK toplantılarında devlet olarak topyekün mücadelenin esas alındığı belirtilmiştir.

Bu tavsiye kararıyla paralel yapıyla mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Paralel devlet ilk kez MGK toplantısında bir tavsiye kararıyla terör örgütü olarak belirlenmiştir. Bunun gerektirdiği her şey hem hükümet, hem de gerekli yargı birimleri tarafından yapılacaktır.

ABD’nin Türkiye üzerinden bir Cerablus harekatı önerdiğini öğrendik.

Detayları paylaşamayız. Suriye’de her gün yeni bir oyun, oyun içinde oyun uygulanmakta ve maalesef önemli bir bölümü Türkiye’yi rahatsız eden boyuttadır.

Türkiye, kendi sınırlarının korunması, toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasını birinci öncelik olarak görmektedir. Türkiye’ye karşı saldırıların korunabilmesi için hayati bir hattır. Bu hattın korunması, bu hatta Türkiye’ye karşı doğrudan hedef alan terör örgütlerinin hareketli olmamasını sağlamak için Türkiye üzerine ne düşüyorsa yapmaya hazırdır. Bu hatta, Mare-Cerablus hattında IŞİD’in durdurulması da Türkiye’nin önceliklerindendir.

RUSYA

Rusya’yla ilişkilere gelince... Uçak krizi çıktığından beri şunu söyledim. Dedik ki ne Türkiye, Rusya’yı gözden çıkarabilir, ne Rusya Türkiye’yi...

Dedik ki, uçağın vurulma anında kimliği bilinmiyordu. Kimliği bilinseydi, belki bu şekilde olmazdı dedik. Türkiye bile bile, kasten uçağın düşürülmesinde yer almamıştır. Oradaki sıcak ortamın bir gereğidir. Uyarıların bir sonucudur. Türkiye uçağın kimliğini bilmediğini ifade etmiştir. Rusya tarafının bu meseleyi uzatmanın fayda sağlamayacağı kanaatindeyim. Türkiye angajman kuralları içinde o günkü şartlarda gereğini yerine getirmişti. Keşke bu gerilim ortaya çıkmasaydı. Keşke Rusya iç savaşın bir parçası olarak müdahale etmeseydi. Aramızda aşılmaz engeller olmadığı kanaatindeyim. İki komşu ülkenin arasındaki bu sorunu en kısa zamanda diyalog yoluyla çözmesi iyi olur.