Türkiye’nin  "terör örgütlerine destek vermekle" suçladığı 681 Alman firması ve kişinin adının geçtiği listeyi hafta sonu resmi olarak geri çekti.

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin, teröre destek verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Alman şirketinden oluşan listeyi geri çektiğini açıkladı.

Sözcü Tobias Plate, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye İçişleri Bakanı'nın Alman mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde listenin geri çekildiğini söylediğini aktardı.

Plate, Türkiye tarafının, Interpol üzerinden aktarılan listenin 'iletişim probleminden' kaynaklandığını söylediğini belirtti.

Plate, "Türk İçişleri Bakanı, Türk makamları tarafından, Türkiye veya Almanya'daki Alman şirketlerine yönelik yürütülen soruşturmalar olmadığını vurguladı" dedi.

Öte yandan, Spiegel Online'da yer alan Jörg Diehl ve Matthias Gebauer'in haberine göre, pazartesi sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière ile telefonla görüştü.

Spiegel, Soylu'nun "uysal bir tonda olduğunu ve listenin tamamen yanlış anlaşıldığını" söylediğini yazdı.

Mayıs ayında Türkiye, İnterpol aracılığıyla Almanya'ya 681 Alman firmasının adını vermişti. Bunlar arasında bulunan, endüstri devlerinden BASF ve Daimler'ın Gülen hareketini desteklediğini iddia esilmişti.

Türkiye bu listeyi hafta sonu resmi olarak İnterpol'den geri çektiği belirtiliyor.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

Türk  güvenlik görevlilerinin üst düzey temsilcilerinden biri Alman meslektaşlarına küçük bir iletişim hatası olduğunu anlattı. Aynı görevli Alman yetkililerle doğru olanın 140 Türk şirketinin terör örgütlerini destekledikleri ve vergi kaçırdıkları şüphesiyle araştırdıkları bilgisi paylaşıldı.

Telefondaki görüşmede, Alman şirketlerinin sadece bu şirketlerle iş ilişkileri olduğu ifade edilmiş ama Alman firmalarına karşı asla bir soruşturma yapılmamıştır denildi.