Giray Poyraz / Demokrat Haber

TBMM’de 62. Birleşim 29 Mart Salı günü gerçekleşti. CHP Uşak milletvekili Özkan Yalım 2016 yılının bütçe değerlendirmelerinde “Çiftçilerimize verilen bütçeden dolayı özellikle Tarım ve Ulaştırma Bakanımıza verdiğimiz puan bu: Sıfır!” diye konuştu.

2016 yılı bütçesinin geçen hafta tamamlanmasının ardından CHP Uşak milletvekili Özkan Yalım, çiftçilerin yaşadıkları sorunları meclis gündemine taşıdı. 2016 bütçe değerlendirmelerinde çiftçilerin sorunlarına bir çözüm bulunmadığını dile getiren Yalım, “Bütçemizi yapan özellikle Ulaştırma Bakanı ve Tarım Bakanına çiftçilerimize verdikleri avantajlardan dolayı onlara çok güzel bir puan buldum: Sıfır” dedi.

“SUDAN UCUZ DEĞİL, SÜTTEN UCUZ

CHP’li Yalım, “Çiftçilerimizin ürettiği  sütün litresi bugün kaç para oldu biliyor musunuz? 70 kuruşa, 75 kuruşa düştü. Sütün maliyeti 1,20 TL. Bir atasözümüz vardı biliyorsunuz, bir şey ucuz olduğu zaman ne diyorduk? Sudan ucuz diyorduk. Ama artık sudan ucuz değil, sütten ucuz diyeceğiz” diyerek, çiftçinin üretimde uğradığı maddi zararı dile getirdi.

“ÇİFTÇİNİN HARCADIĞI ÜRETTİĞİNDEN DAHA FAZLA”

Yalım, “Avrupa'daki bütün çiftçiler akaryakıtı vergisiz, ÖTV'siz ve KDV'siz alıyor ama Türkiye'de mazotu 3,50 TL'den alıyor. Türkiye'de Trakya Bölgesi kadar bir bölge ekilip biçilemiyor çünkü çiftçinin harcadığı ürettiğinden daha fazla. Bundan dolayı da gerçekten bunun bir çözüme ulaştırılması gerekiyor” derken, AKP hükümetine  ‘gelin sizlere bütçeyi yapmasını anlatalım, öğretelim’ diye seslendi.