Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos Zirvesi'ndeki bir oturumda İngilizce olarak sarf ettiği "Türkiye, artık Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez" sözlerinin, Sputnik tarafından çarpıtıldığını iddia etti. Ancak, Sputnik'in haberinde yer alan görüntülerle yer vererek, Şimşek'in yalanlamasının gerçekleri yansıtmadığını savundu. 

Hazine Müsteşarlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada Başbakan Yardımcısı Şimşek'in Davos Zirvesi'ndeki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilgili sözlerinin, Sputnik Haber Ajansı tarafından çarpıtıldığı öne sürüldü. 

Açıklamada, "Sputnik Haber Ajansı konuyu bağlamından çıkartarak Başbakan Yardımcımızın "Türkiye artık Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez" dediği yönünde bir algı oluşturmaya çalışmıştır. Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek'in hiçbir şekilde haberde yer verildiği gibi bir ifadesi olmamıştır. Bu Sputnik Haber Ajansının kendi yorumudur" ifadelerine yer verildi.

Mehmet Şimşek, moderatörün en başta ‘toplantının kayıt altına alındığı' uyarısı yaptığı Davos Zirvesi'nde İngilizce yaptığı konuşması sırasında tam olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Pragmatik ve gerçekçi olmalıyız. Sahadaki gerçekler çarpıcı şekilde değişti. Türkiye, artık (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'sız bir uzlaşmada ısrar edemez. Bu gerçekçi olmaz. Bu nedenle elimizde olanlarla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Rusya, İran ve Türkiye'nin başarıyla bir araya geldiği nokta da bu… ve ABD'nin"

“AÇIKLAMA GAZETECİLİK İLKELERİNE BAĞLI KALARAK HABERLEŞTİRİLDİ”

Mehmet Şimşek'in söz konusu açıklamasını, Sputnik'in yanı sıra, Reuters, AFP, AP gibi pek çok uluslararası haber ajansı son dakika olarak yayınladı.

Türkçe dahil olmak üzere, 31 dilde yayın yapan Sputnik Haber Ajansı, Şimşek'in açıklamasını, hiçbir tahrifat yapmadan, gazeteciliğin evrensel ahlaki değerlerine bağlı kalarak haberleştirdi ve Türkiye kamuoyuna ulaştırdı.

Davos Zirvesi'nin resmi web adresi başta olmak üzere, internette tüm kamuoyunun erişimine açık olan ve Sputnik'in de haberinde yer verdiği video kaydında, Şimşek'in açıklamasında hiçbir çarpıtma yapılmadığı, açıklamanın doğru ve eksiksiz bir çeviriyle, Türkçe olarak yayınlandığı görülebiliyor.

Bakan Şimşek'in İngilizce olarak yaptığı açıklama, Türkçe altyazılı olarak şöyle:

KAYNAK: SPUTNİK