Anayasa Mahkemesi, Diyarbakır’da “Sözde Kürt halkı” diyen savcıyı şikayet eden ve savunmasını Kürtçe yaptığı için 6 yıl önce 5 ay hapis cezası aldıktan sonra 2010 yılında tahliye edilen Azadiya Welat gazetesi yazı işleri müdürü Mehdi Tanrıkulu’na 5 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Zeynep Yüncüler'in BirGün'deki haberine göre; Diyarbakır’da bir savcının “Sözde Kürt halkı” ifadesini kullanmasının ardından, “Kürtlere hakaret edildiği” gerekçesiyle 2006 yılında suç duyurusunda bulunan Azadiye Welat gazetesi yazı işleri müdürü Tanrıkulu, savunmasını Kürtçe yaptığı için 5 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. 2010 yılında da tahliye edilen Tanrıkulu, verdiği şikayet dilekçesinin resmi kurumlarca Kürtçe olarak kabul görmediği için kararı temyiz etti. Tanrıkulu temyiz başvurusu nedeniyle Yargıtay’a gönderilen davanın 2014 yılı itibariyle sonuçlandırılmaması üzerine Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesi de yargılanmanın uzun sürmesi nedeniyle Anayasa’nın 36. maddesinin ihlal edildiğine ve Tanrıkulu’na 5 bin lira tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.