AKP, dört eski bakanla ilgili soruşturma fezlekesindeki iddialara yer verilmediği için Meclis Başkanlığı’nca içtüzüğe uygun bulunmayan soruşturma önergelerini silbaştan düzenleyerek yeniden Meclis Başkanlığı’na verdi.

Eski önergedeki ‘lekelenmeme hakkı, özel hayatın korunması, haberleşme özgürlüğü’ gibi gerekçeleri çıkaran AKP, İranlı işadamı Rıza Sarraf’a bakanlarca imtiyaz sağlanması, işlerine aracılık yapılması, kişiye özel imtiyazlı imar planı gibi suçlamaları tek tek saydı ve rüşvet, Türk Ceza Kanunu’ndan nüfuz ticareti, sahtecilik, görevi kötüye kullanma gibi ceza maddelerini soruşturma kapsamına dahil etti.

Bülent Sarıoğlu'nun Radikal'de yer alan haberine göre AKP yeni önergesinde fezlekedeki suçlamaları net şekilde yazdı. Dört eski bakan için yine tek olarak düzenlenen önergede şunlar yer aldı:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosu’nun 2012/120653 No’lu soruşturma dosyası ile hakkında suç örgütü kurmak ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, kaçakçılık, rüşvet alıp vermek ve benzeri suçları işlediği iddia edilen şüpheli Rıza Sarraf ve bu suçlarla bağlantılı olduğu iddia edilen bir kısım şahıslar 17 Aralık 2013 günü gözaltına alınmış, haklarındaki soruşturma halen devam etmektedir. Bakanlık görevini yürüttükleri sırada şüpheli Sarraf ile bir suç ilişkisine girdiklerine dair iddialar kamuoyu gündeminde yer almıştır.

Zafer Çağlayan:Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında, bu şahsın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı iddia edilmektedir. (Suçlama maddeleri; resmi belgede sahtecilik ve rüşvet)

Muammer Güler: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında, bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve şahıs için koruma polisi görevlendirdiği. Bazı kişilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu iddia edilmektedir. (Suç maddeleri; resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti, rüşvet gizliliğin ihlali)

Egemen Bağış: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı, iddia edilmektedir. Şuç maddesi; nüfuz ticareti, rüşvet)

Erdoğan Bayraktar: Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında, kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları iddia edilmektedir. Suç maddeleri; nüfuz ticareti, görevi kötüye kullanma.)