BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ak Parti’li kurmayların, tutuklu milletvekilleri ile ilgili, “Kandil’den Ankara’ya bir metro hattı döşemek gibi bir durum ortaya çıkabilir” açıklamasına tepki göstererek, Kürt sorununda çözüm için dağdakilere iniş yolunun açılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Tutuklu milletvekilleri konusunda AKP sözcüleri başta pozitif baktılar. Ama götürdüler patrona sordular, patronları ‘Bu iş olmaz’ dedi. Çünkü Başbakan ‘olur’ derse oluyor, ‘olmaz’ derse olmuyor. Ne Kandil’e milletvekili yolu açılıyor ne de Kandil’in herhalde öyle bir hevesi vardır. Olsa o yasayı beklemezler, milletvekili olurlar. Kaldı ki bu konuda ayrıca Kandil’dekilerin siyaset yapma hakkı olmayacak mı? Bu insanlar sonsuza kadar dağda mı kalacaklar? Çözüm arıyorsan, dağdaki insanlara bir iniş yolu göstereceksen, sen ‘oradakiler asla siyasete giremez, ben de bunun önünü açmam’ dersen... Dağda kalsın istiyorsun. ‘Dağda kal, biz seninle sürekli savaşalım’ demeye getiriyorsun. Bu da ayıp bir şeydir” dedi.

 

Başkanlık sisteminin ülkeyi diktatörlüğe götüreceğini savunan Demirtaş, hakimleri milletin isteğini yerine getirerek tutuklu milletvekillerini tahliye etmelerini istedi.

 

Anayasa konusunda AKP gizli bir gündemi olduğunu anlatan Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:
‘’Anayasa çalışmaları konusunda 6-7 aydır talepler değerlendiriliyor. Ama AKP, başkanlık sistemi ve kırmızı çizgiler dışında bir şey söylemiyor. Yeni anayasa ile ilgili hiç konuşmuyorlar, hiç renk vermiyorlar. Bu da insanda tedirginlik yaratıyor, kuşku yaratıyor. AKP’nin anayasa ile ilgili sürekli bir gizli gündemi var, gizli bir hesabı var. Tam yazmaya başlayacağız, başkanlık tartışmasını ortaya atıyor. Bu anayasa başkanlık sistemi tartışmasına kurban edilecek anayasa mı? Türkiye’nin böyle bir gündemi yok, biz de başkanlık sistemini gündemimize almıyoruz. Kendisinin önerdiği başkanlık sistemi, Türkiye şartlarına uymayan, Türkiye’de AKP gibi bir yönetim anlayışı ile daha çok diktatörlük getirebilecek bir modeldir.

 

Demirtaş, BDP heyeti olarak ABD’ye yaptıkları geziyi de şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye’deki gelişmeleri hükümet ve hükümete yakın lobiler tek yanlı anlatıyorlar. Bu da Avrupa, Amerika tarafında tek yanlı bir bilgilenme ile dezenformasyon yaratıyor. Türkiye’deki Kürtler şiddet yanlısı, savaş yanlısı bir tutum içinde de değil. Kürtler haklarını, özgürlüklerini barış yoluyla, müzakereyle, diyalogla kazanmak istiyor. Bunun mücadelesini veriyor. Hükümet bu konuda samimi değil. ABD’deki görüşmelerimizde bunu anlattık. Bütün bunları değerlendirdiğimizde biz görüşmelerin olumlu geçtiğini düşünüyoruz.”