"KCK" adı altında 2009 yılında başlatılan operasyonlar "Demokratik çözüm" süreciyle birlikte bir düşüş gösterse de, Türkiye'de son dönemde estirilen "demokrasi" ve "barış" esintisinin aksine 7 Eylül ve 7 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen operasyonlarda en az 102 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 24'ü "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt adına eylem yapmak" iddiasıyla tutuklandı. Son bir ayda bu denli gözaltı ve tutuklamaların yaşanması, tekrar "KCK" operasyonlarının düğmesine mi basıldı sorularını akıllara getirdi. 

Abdullah Öcalan tarafından başlatılan "demokratik çözüm" süreciyle birlikte gözle görülür bir düzeyde Kürtlere yönelik gözaltı ve tutuklama konusunda bir rahatlama yaşandı. Ancak hemen hemen hergün az sayıda kişinin gözaltına alınması ve tutuklanması tekrar, 2009 yılında başlatın KCK operasyonlarını hatırlattı. Son günlerde başta bölgede olmak üzere Türkiye metropollerinde yaşayan Kürtlere yönelik gözaltı ve tutuklama furyası tekrar başladı.

Özellikle son bir ay içerisinde yapılan operasyonlarda aralarında Kürt siyasetçiler, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler, MKM çalışanları ve öğrenciler, "Örgüt üyesi olmak", "Örgüte eleman kazandırmak", "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet ettiği", "Örgüt adına eylem yapmak", "Patlayıcı madde bulundurmak" vb. gerekçelerle gözaltına alındı ve kimileri de tutuklandı.

7 Eylül ile 7 Ekim tarihleri arasında yapılan operasyonlarda ulaşıldığı kadarıyla 103 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 25'i ise tutuklandı. Son bir ayda bu denli gözaltı ve tutuklamaların yaşanması tekrar "KCK" adı altında başlatılan operasyonları anımsattı.

7 Eylül ile 7 Ekim tarihleri arasında gözaltına alınan ve tutuklananların bilançosu şöyle oluştu:

7 Eylül

* Hakkari Depin Polis Noktası'nda Egit Bor ve Hakan Bor adlı iki genç, gerekçe gösterilmeden polisler tarafından gözaltına alındı.

* Siirt'te gözaltına alınan MKM çalışanı Dilber Özbey, "Örgüte eleman kazandırmak" iddiasıyla tutuklandı.

* Mersin'de katıldıkları 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterini açtıkları gerekçesiyle Abdullah Özkılavuz, Ramazan Demir ve Rıdvan Fidancı adlı yurttaşlar gözaltına alındı. Gözaltına alına 3 yurttaştan Rıdvan Fidancı "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla tutuklandı.

9 Eylül

* Özalp'ta gözaltına alınan Teyfik Turan adlı yurttaş "örgüt üyesi olmak" iddiası ile tutuklandı.

10 Eylül

* Batman'ın Kozluk ilçesinde BDP'li belediye meclis üyesi Nuran Altan, bu sabah ifadesi olduğu gerekçesiyle çağırıldığı Kozluk Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alındı. Altan, daha sonra serbest bırakıldı.

* BDP Suruç İlçe yöneticisi Salih Oğuz gözaltına alındı.

11 Eylül

* Van'ın Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'nde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 5 kişiden Seyhan Kurt "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet ettiği" gerekçesiyle tutuklandı.

* Yüksekova'da 18 yaşındaki Ersin Kırkağaç adlı genç, gözaltına alındı. Kırkağaç, daha sonra çıkarıldığı mahkemece "Örgüt adına eylem yapmak" ve "Kamu düzenini bozmak" iddialarıyla tutuklandı.

12 Eylül

* Özalp'ta Emin Şahin adlı yurttaş, TEM polisleri tarafından işyerinde gözaltına alındı. Şahin, daha sonra bırakıldı.

14 Eylül

* Hakkari'nin birçok mahallesinde polis tarafından düzenlenen ev baskınlarında aralarında çocukların da bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. 3 gün aradan sonra çıkarıldığı mahkemede, 4 kişi "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme" ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla tutuklandı.

* Nusaybin'de gözaltına alınan Nurullah Doğan adlı yurttaş daha sonra tutuklandı.

16 Eylül

* Van'ın Hacıbekir Mahallesi'nde "Anadilde eğitim" hakkı önündeki engellerin kaldırılması talebi ile yapılan eyleme müdahale eden polisler, 2 genci gözaltına aldı. Gençler daha sonra serbest bırakıldı.

19 Eylül

* Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen 4 kişiden 3'nün Rojavalı olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

* Nusaybin'de Şehmuz Deniz isimli yurttaş gözaltına alındı. Deniz, tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

20 Eylül

* TUHAD-FED Örgütlenme Sekreteri Fatma Gökhan ve Şahin Kalçık isimli yurttaş, polis tarafından gözaltına alındı. Fatma Gökhan çıkarıldığı mahkemede hakkında tutuklama kararı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

25 Eylül

* Nusaybin ilçesinden Kızıltepe'ye gitmek üzereyken polislerce alıkonulan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü İbrahim Aslan ve Kürtçe Haber Editörü Erdoğan Altan serbest bırakıldı. Aslan ve Altın'ın bindikleri minibüste kaçak Suriyelilerin bulunması gerekçesiyle alıkonulduğu öğrenildi.

* Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Özgür Gündem ve Azadiya Welat Gazeteleri için kurulan standa yönelik polis müdahalesinin ardından gözaltına alınan 4 öğrenci serbest bırakıldı.

* Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde dün gece 18 siyasi tutsağın kaçması ile ilişkileri olduğu iddiasıyla 2 kişinin kent merkezinde gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan MEYA-DER Karlıova Temsilcisi Alper Aksoy ile Vedat Bozan isimli yurttaş daha sonra tutuklandı.

* Şırnak'ta bir eve yapılan baskında S.İ. (17) isimli çocuk gözaltına alındı. Gözaltına alınan S.İ, daha sonra serbest bırakıldı.

26 Eylül

* Şırnak-Cizre karayolunda gözaltına alınan 4 kişiden 2'si bırakılırken, 2'si ise Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulanmak üzere Diyarbakır'a getirildi.

* Van Bahçesaray'da evlerine baskın yapılan BDP ilçe yöneticisi 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

* Siirt'te ise Aram Yayıncılık çalışanı 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Hüseyin Caruş ve Savaş Sekmen daha sonra serbest bırakıldı.

* Pertek'te bildiri dağıtan 3 BDP'li polisler tarafından gözaltına alındı. 3 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

27 Eylül

* DTK ve BDP'nin dün Ceylanpınar'da düzenlediği etkinlik öncesi yapılan yol kontrollerinde haklarında "Yol tutuklaması" olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Abdulkadir Doğan ve ismi öğrenilmeyen iki yurttaş serbest bırakıldı.

* Van'ın Bahçesaray ilçesinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan BDP ilçe yöneticileri Hanım Hazır, Medeni Daler, Fatih Orhan, Cevat Yalvaç, Ehdinur Erdir, Cevat Taş ve Muhtesun Yalvaç ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

* Kobani'den yaralandıktan sonra tedavi için Elazığ Devlet Hastanesi'ne getirilen ve bugün taburcu edilen Sabri Abdi Muhammet ile kendisine refakat eden kardeşi, Urfa girişinde polis tarafından gözaltına alındı. 2 kardeş daha sonra serbest bırakıldı.

* Bağlar'a bağlı Yeniköy semtinde gözaltına alınan 2'si çocuk 5 kişi "Patlayıcı madde bulundurdukları" iddiası tutuklandı.

2 Ekim

* Serêkaniyê'de dün gece yaşanan şiddetli çatışmaların ardından bu sabah Ceylanpınar-Serêkaniyê sınırında 3 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 kişi serbest bırakıldı.

* Diyarbakır'da ifade vermek için gittiği karakolda gözaltına alınan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, çıkarıldığı savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

3 Ekim

* Özalp'ta Deniz Şenkal isimli yurttaş polislerce gözaltına alındı. Şenkal, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

4 Ekim

* Bingöl Üniversitesi öğrencisi Erol Sarı, 2011 yılında hakkında açılan bir davada tutuklama kararı çıktığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Sarı, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

* BDP Balveren Belde Başkanı Osman Sidar, evine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı. Sidar, daha sonra serbest bırakıldı.

5 Ekim

* DÜÖ-DER'in Lice'ye düzenlediği gezi için yola çıkan öğrencileri takip eden DİHA muhabiri Sabriye Duman ile 14 öğrenci, yolda polislerce gözaltına alındı. Gözaltına alınan 15 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

7 Ekim

* Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyesi 7 üniversite öğrencisi sabah yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı. Öğrenciler, halen gözaltında tutuluyor.

* Dicle Üniversitesi'nde öğrencilerin kayıt altına alınmasına tepki gösteren İlahiyat Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Bünyamin Kurtay polisler tarafından gözaltına alındı. Kurtay, ifadesinin alınmasından sonra bırakıldı.

(Yüksekova Haber)