ANF'den Ali Barış Kurt Soma'da seçimin nabzını tuttu. Kurt'un aktarımına göre; henüz üç ay önce işçi katliamının yaşandığı Soma'da, sistem partilerine güven kalmamış. Cumhurbaşkanı seçimi vesilesiyle alternatif arayışına giren ilçe halkının önemli bir kesimi HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ı destekliyor. Somalılar, Recep Tayyip Erdoğan'a 'kesinkesk' güvenmezken, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ise fazla umursamıyorlar.

Soma'dakilerle konuşan Ali Barış Kurt'un haberi şöyle;

SEKMEN: ERDOĞAN YALAN SÖYLEDİ; SOMA'DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Hidayet Sekmen, Soma'daki maden işçilerinden. 300'den fazla işçinin yaşamını yitirdiğinde arama-kurtarma ekibindeydi. Sekmen, adaylardan Recep Tayyip Erdoğan'a güvenmiyor: "Soma'da devleti, sistem partilerini bir kez daha tanımış olduk. Olay yaşandığında Başbakan Erdoğan işçiler lehine konuşuyordu. İş konusunda, mesai saatlerinde düzeltmeler yapacaklarını söylüyordu ama şu an Soma'da her şey aynı. Milletin ağzına bir parmak bal sürdü! Mesai saatleri azalmadı, maaşlar artmadı, iş ortamları aynı. Böyle bir kişiye güvenip oy verebilir miyiz? Erdoğan yalandan başka bir şey söylemiyor."

'DEMİRTAŞ HERKESİN ADAYI'

Sekmen, CHP-MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu da, "Kesinlikle ona da güvenmiyoruz. Fethullah Gülen'in seçtiği bir isim olarak görüyoruz. Zaten hiç ahım şahım konuşmasını da dinlemedik" diyerek eleştirdi.

"Selahattin Demirtaş'a güveniyoruz. Mitinglerine, konuşmalarına bakıyoruz; halkla birleşmesine sıcak bakıyoruz. Soma'ya gelmesi, şehitliği ziyaret etmesi de çok iyi oldu. Demirtaş ırk, dil ayrımı yapmadan; herkesin seçebileceği bir Cumhurbaşkanı."

KILIÇ: İLK DEFA ALTERNATİFİMİZ VAR

Abdullah Kılıç da Somalı öğrencilerden. Onun oyu da Demirtaş'ın: "Demirtaş'ın ezilenin yanında bir isim olmasıyla beraber, ezilen biri olarak aramızdan çıktığını hissediyoruz. Bütün herkese kucak açabiliyor, sıcak bakabiliyor. Kimse Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığında kendini yabancı, dışlanmış hissetmez. Ne ırk ayırdığını, ne mezhep ayırdığını gördük. İlk defa bir alternatifimiz oldu. Oyumuz Demirtaş'a."

YEŞİL: DÜZENİN HAKKINDAN DEMİRTAŞ'LA GELEBİLİRİZ

Barış Yeşil, Soma'daki iş cinayetinde yakın arkadaşını yitirdi. Demirtaş onun da güvenini kazanmış durumda: "Demirtaş'ı Türkiye'nin şimdiki haline bir umut olarak görüyorum. Ona 'Kürtlerin adayı' sıfatıyla da bakmıyoruz; hepimizin adayı. Tanıdığımız günden beri ne zaman ezilenin, mazlumun yanında olmadı? Bu düzenin hakkından Demirtaş sayesinde gelebiliriz. Diğer adaylara artık güvenmiyoruz."

YAVER: DEMİRTAŞ'IN PARTİSİ BİZE SAHİP ÇIKTI


Yine Soma'da yaşayan Kadir Yaver'in kardeşi Sspe hastasıydı. 1999'da yaşamını yitirdi. "Tansu Çiller'in döneminde verilen tarihi geçmiş aşılar yüzünden kardeşimi kaybettik" diyen Yaver, kendileriyle sadece BDP-HDP'li milletvekillerinin ilgilendiğini söylüyor.

"Adil Zozani derdimizi Meclis'e taşıdı. Biz Selahattin Demirtaş'a da, partisine de güveniyoruz. Oyumuzu, bizleri yurttaşı saymayan, hakkımızı hukukumuzu çiğneyenlere vermeyiz. Demirtaş'a oy vereceğiz."