Sol Parti, Merkel hükümetinin yanıtlaması talebiyle Federal Meclis'e Rojava'daki gelişmeleri içeren bir soru önerisi verdi. Sol Parti grubu adıyla gönderilen öneride Alman hükümetine Rojava'daki katliam ve Kürtlere yönelik saldırılar hakkında bilgi sahibi olup olmadığı soruldu.

Federal Meclis'te 75 parlamenteri olan Sol Parti (Die Linke), meclise Rojava'daki gelişmelerin yer aldığı bir soru önerisi verdi. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi imzasıyla gönderilen öneride Angela Merkel'in başbakanlığındaki hükümete Rojava'daki gelişmeler soruldu. Batı Kürdistan tarihinin kısaca anlatıldığı ve Rojava'da Kürtlerin yönetime el koymasından sonra yaşanan gelişmelere dikkat çekilen öneride hükümete özet olarak şu sorular yöneltildi:

- Temmuz 2013'ün ortasından bu yana Suriye'nin kuzeydoğu ve kuzeyinde yer alan Kürt bölgesinde yaşanan gelişmeler hakkında hükümet hangi bilgilere sahip?

- Hükümet, Temmuz 2013'ten bu yana kuzey Suriye'deki Kürt bölgesinde hangi grupların saldırıya geçtiğine dair bilgi sahibi midir?

- Hükümet, bu grupların siyasi hedefleri hakkında bilgi sahibi midir? Bu gruplardan hangileri AB, ABD ve BM'nin terörist örgütler listesinde yer alıyor? Suriyeli olmayıp da bu gruplara katılanlar var mı?

- Söz konusu gruplar arasında Almanya'dan giden cihatçılar var mıdır? Hükümet, bu grupların Suriye Özgür Ordusu tarafından yönetildiğine dair her hangi bir bilgiye sahip midir? Hükümet, Suriye'nin kuzeyinde yer alan Rakka bölgesinde İslam devleti kurma planından haberdar mıdır?

- Hükümet toplu katliamlardan ve sivillerin kaçırılması ile sivillerin çatışmalarda kullanılması hakkında hangi bilgilere hangi sahip? 31 Temmuz ve 1 Ağustos'ta Til Aren ve Til Hasil'de ne kadar sivil insan öldürüldü? Ayrıca başka katliamlar hakkında neler biliniyor?

- Hükümet, 26 Temmuz günü Antep'te gerçekleşen Suriye Özgür Ordusu komutanlarının toplantısından haberdar mıdır? Bu toplantıda El- Nusra'ya silah desteği verilmesi kararı alındı mı?

- Hükümet, El Nusra gibi cihatçı grupların Türkiye'nin sınırları içerisinden saldırıya geçtiğini biliyor mu? El Nusra Türk güvenlik güçleri tarafından desteklendi mi? Yaralanan saldırganların Türk hastanelerinde tedavi edildiğine dair hangi bilgiler var?

- Ağustos ayı başında çoğunluğu İngiliz vatandaşı olan 180 El Kaide üyesinin İstanbul'dan Suriye sınırına geçtiği doğru mudur? Hükümet, Türk hükümet üyelerinin El Nusra'ya ilişkin hangi görüşlerinden haberdardır?

- Suriye'nin kuzeyinde bulunan Kürt bölgesinde yaşanan gelişmelere ilişkin Türkiye'ye bulunan ve Alman ordusunun başında bulunduğu NATO hava savunma merkezine hangi bilgiler ulaştı? Bölgedeki çatışma ve gerginlik bu merkez tarafından biliniyor mu?

- Temmuz 2013'ün ortasından itibaren Suriye'nin Kürt bölgesinde yaşanan çatışmalar ardından hükümet, AB'nin insani yardım göndermesi için hareket geçemez mi? Yardımların nasıl yapıldığına dair hükümet neler biliyor? (ANF)