Şırnak’ın Uludere kırsalında 35 sivilin öldürülmesiyle ilgili tartışmalar TBMM Genel Kurulunda tansiyonu yükseltti. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in BDP’lilere yönelik sert çıkışı gerginliğin fitilini ateşledi. BDP’li Özdal Uçer, “Söylediğiniz iğrenç, ahlaksız kelimesini” size iade ediyorum dediği Bakan Şahin’in kendisini tehdit ettiğini öne sürerek ayağa kalktı. Kaplan, Uçer’i zorlukla dışarı çıkardı.

TOKİ’nin, kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasını içeren 375 sayılı KHK kapsamından çıkarılmasını öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Görüşmeler sırasında söz alan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, kürsüye gelerek Uludere’de öldürülen 35 gencin ismini saydı. Ölenlerden 28 kişinin aynı aileden olduğunu belirten Kaplan, “İçişleri Bakanı’na soruyorum; gerçi Abbas yolcu diyorlar ama bu aynı aileden 8 kişi gözaltına alınmış. 28 canı toprağa veren aynı aileden 8 kişiyi gözaltına alıyorsunuz. Ne yapmak istiyorsunuz?” dedi. Kaplan bu hareketin “bölücülük” anlamına geldiğini söyleyerek, “Bu çocukların isimlerini rüyanıza girene kadar burada okuyacağım. Bu kürsüde kabusunuz olacağım. Onların resimlerini getireceğim” dedi.


“İğrenç hareketlerinize tahammül ediyorum”


Daha sonra miletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Şahin ise BDP sıralarına dönerek, “Kürsüye çıkıp öldürmekten, inerken vurmaktan, dururken tutuklamaktan, cümlelerini kurarken kandan, ölümden bahsetmeden duramayan, hayatı kan ve ölüm üzerine, düşüncesi kin, kan ve bölme üzerine inşa edilmiş milletvekilleri var. Bu ülke o kadar özgür bir ülke bu ülkedeki özgürlüklerden yararlanarak kanı, kini, ölümü kendisine şiar edinmiş, diline pelesenk edinmiş, söylemekten yorulmayan ve utanmayan, gerçekleri saptıran, ne derse tersi doğru olan” dedi.

Konuşmasını BDP’lilerin itirazları arasında sürdüren Şahin, Kaplan’ın itirazları üzerine, “Susarsan, sus oradan, sus, konuşma, ben seni dinledim, sabrettim, sana sabrediyorum ben, sus. Konuşamazsın. Hesap vermesi gereken sensin, senin gibiler, hesap vermesi gerekenler. Bu Meclis sizi dinledi, sizin iğrenç iftiralarınızı dinledi, iğrenç hareketlerinize tahammül ediyor bu devlet bu millet. Oradaki ölümü anlamak için burayı anlamak lazım. Oradaki ölümü anlamak için bölücü terör örgütünü iyi anlamak lazım. Oradaki ölümün bir adım ötesi bölücü terör örgütüdür. Oradaki ölümün bir adımın ötesi Kandil’dir. Kandil’de dili kanlı insanlar vardır, kan vardır. Kandil’i bilmek lazım. Bana şunun hesabını verin. Cenazeleri istismar ederek, ölümün üzerinden istismar yaparak üzerine örttüğünüz o bez parçasının hesabını ver bakayım bana, o lanet işaretlerin” dedi. İçişleri Bakanı’nın konuşmasının ardından Hasip Kaplan, “İğrenç kelimesi kabul edilemez” diyerek sataşma gerekçesiyle söz isterken Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam oturuma ara verdi.


Uçer’den tehdit iddiası

Ancak bu sırada BDP’li Uçer Şahin’e “İğrenç ve ahlaksız sözünü sana iade ediyorum” diye bağırdı. Şahin’in dönüp yanıt vermesi üzerine Uçer, “Beni tehdit edemezsin, JİTEM’i mi getireceksin, yargısız infaz mı yapacaksın” diye bağırarak ayağa kalktı. Uçer, Kaplan tarafından zorlukla Genel Kurul salonundan çıkartıldı. Uçer Meclis kulisinde İçişleri Bakanı Şahin’in kendisini tehdit ettiğini belirterek, “Beni tehdit etti. ‘Sen görürsün, ben seni halledecem’ diyerek beni tehdit etti” dedi.

Ardından, BDP’nin özür talebi üzerine söz verilen Bakan Şahin ağır ifadelere edvam ederek, “Utanma arlanma duygunuz yoktur. Siz tehdit ediyorsunuz. Ben tehdit etmem. Kendim yaparım derken, bakanlığımı kötüye kullanıp, bakanlık elemanlarıyla size zarar vermem kimseye vermediğim gibi. Size de vermem her şeye rağmen. Sizi insan olarak görüyoruz. İnşallah bir gün doğru insan olursunuz. Bunu temenni ediyoruz. Halen umudumuz var sizden. Habis ur bir gün düzelir diye bekliyoruz” dedi. Kaplan ise söz alarak, “Madem özür dilemiyorsun. Bu sözleri sana süslü püslü 1 liralık pulla iade ediyorum” dedi.


Kavgaya ramak kaldı

Daha sonra BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Bakan Şahin’e yanıt vermek için kürsüye geldi. Önder’in konuşması sırasında AKP’li Mehmet Metiner’in laf atması üzerine Genel Kurul yeniden elektriklendi. Önder, ön sıradan kendisine laf atan AKP’li Mehmet Metiner’e, “Bir süredir laf atma diye seni arkaya göndermişlerdi. Kombinen mi bitti, geldin” dedi. Metiner ise ayağa kalkarak “terbiyesiz” dedi. Bunun üzerine Önder, “Sensin terbiyesiz, gel gel beni mi döveceksin” dedi. Metiner’in laf atmaya devam etmesi üzerine Önder, “Sen gelmiyorsun madem ben gelirim” diyerek kürsüden inip Metiner’in üzerine yürüdü. Olası bir kavga BDP’li Murat Bozlak ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın araya girmesiyle engellendi. Ancak karşılıklı laf atmalar devam etti. Metiner’in, Önder’e, “Arkana silahlı güçleri alıp konuşuyorsun” diye bağırması dikkat çekti. (Radikal)