BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Kürtçenin seçmeli ders olmasının yeterli olmadığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Siz Türkçeyi seçmeli ders alarak mı öğrendiniz?" diye seslendi.

 

Seçimlerin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Kaplan, bu süreçte gelişen olayları değerlendirdi. Belediye Başkanları'nın tutuklanmasını eleştiren Kaplan, "Bu operasyonlar AK Parti'nin MYK'sında planlanıyor. BDP örgütlerine yönelik operasyon düzenleniyor" dedi.

 

Gelinen noktanın 1990’lı yılları aratmadığını savunan Kaplan, ”Seçilmiş Kürt siyasetçilerinin neredeyse tamamının tutuklu bulunduğu ülkede Roboski'de 34 kişinin katledilmesinin üzerinden 6 ay geçti, buna rağmen hiçbir ilerleme yok" diye konuştu.

 

“AKP’NİN YÜZ KARASI”

8 milletvekilinin tutukluğunun bugün birinci yılını doldurduğunu ifade eden Kaplan, ”Bu, demokrasinin, Meclis’in ayıbıdır, AKP’nin yüz karasıdır. KCK operasyonlarının tamamı yasal demokratik alana yönelmiştir" diye konuştu.

 

“TUTUKLAYARAK GALİBİYET KAZANMAK İSTİYORLAR”

Gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve avukatların gözaltına alındığını hatırlatan Kaplan, "Seçimde tutuklayarak galibiyet kazanmak istiyorlar" dedi. “AKP’li olmak, AKP’ye biat etmek dışında bu ülkede her şey yasak. Bu ahlak dışı saldırı yöntemleriyle AKP, muhalefetten ve kendisinden olmayan yüzde 51’i düşman ilan etmiştir” diyen ve %49 oy oranı ile iktidar olan AK Parti'nin, %51'e hakimiyet kurmaya çalıştığını söyleyen Kaplan, Kürtçenin seçmeli ders olmasının yeterli olmadığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Siz Türkçeyi seçmeli ders alarak mı öğrendiniz?" diye seslendi. Herkesin ana dilini konuşma ve eğitim dili olarak kullanma hakkı olduğunu belirten Kaplan, Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulmasının yeterli olmadığını söyledi. “Bu ülkede Türkçe, eğitim alanında nasıl kullanılıyorsa, Kürtçe de aynı şekilde kullanılacak. Bu artık 21. yüzyılın tartışılmayacak evrensel haklarındandır” diyen Kaplan, bir soru üzerine, ”Talebimiz, anaokulundan itibaren Kürtçe’nin eğitim dili olmasıdır” dedi.

 

 

Kaplan, şunları söyledi: ”Şımarıklık, arsızlık, saldırganlık; kin, nefret, ırkçılık söylemi, Başbakan’ın dilinden düşmüyor. En son yaptığı açıklamayla cenazelere saygısızlık eden, ailelerine vermede sorun çıkaran AK Parti iktidarı, bu konuda insani, dini, ahlaki, örfi görevi yerine getiren milletvekillerimiz için utanmadan ’morg önünde nöbet tutanlar’ diyor. Siz de morg patronu, ölüm tacirisiniz. Ölüm üzerinden iktidarını sürdüren, rant sağlayan, insanlık suçu işleyen, Uludere’nin hala hesabını vermeyen kişilersiniz.”

 

Kaplan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na seslenerek, dil konusu çözülmeden Kürt sorununun çözülemeyeceğini ifade etti.