PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığı ile yaptığı devletin sorumluluğunu yerine getirme çağrısına sol ve sosyalist partilerden açık destek geldi.

Partilerin önemli isimleri, "Devlet Öcalan'ın çağrısına kulak vermeli" çağrısında bulundu.

SÖNMEZ: MÜZAKARE VE DİYALOG ORTAMINA DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ

Bu konuda gerek ailesinin, gerekse Kürt siyasetinin Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için ortaya koydukları talebi desteklediklerini ifade eden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) Eş Sözcüsü Naci Sönmez, Öcalan'dan bir haber aldıklarından kaynaklı memnun olduklarını söyledi.

Sönmez, "Bundan sonra Türkiye'de savaşın, çatışmanın sonuçlanması ve ölümlerin durdurulması adına Öcalan'ın ciddi bir görev göreceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yeniden müzakere ve diyalog ortamına dönülmesini istiyoruz" dedi.

Devletin adım atmaması halinde sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Sönmez, "Bölgedeki en ufak gelişmeyi güvenlik politikası ile bertaraf etme eğilimine gidiyor. Biz öteden beri söylediğimiz yerdeyiz ve bu iş güvenlik politikaları ile değil demokrasiyi geliştirerek, temel hak ve özgürlüklerin alanlarını açarak ancak çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda birinci dereceden sorumluluğun devlette olduğunu ve adım atması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Öcalan ile ailesinin görüşmesinin bir adım olduğunu dile getiren Sönmez, kendilerinin de parti olarak üstüne düşeni yapacaklarını belirtti.

GÜRKAN: ATILACAK ADIM BARIŞA HİZMET EDECEK

Daha önce de hükümete bu konuyla ilgili çağrı yaptıklarını anımsatan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, "Ortadoğu ve Suriye'deki gelişmeleri düşündüğümüzde, Türkiye'de barışın ve çözümün acil bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Hükümet Abdullah Öcalan'ın ailesine görüşme izni vererek bir adım atmıştır. Bir yanı ile tecridin karşısında bir adım atmıştır. Şimdi diğer alanlarda da adım atması gerekmektedir. Ancak çözümün tek koşulu vardır. Kürt halkının taleplerinin eşit haklara dayalı bir şekilde karşılanmasıdır. Bu nedenle buradan başlayacak bir çözümün kalıcı barışa hizmet edeceğini söyleyebiliriz" dedi.

UZUN: ÖCALAN’IN MESAJININ KIYMETİ BİLİNMELİDİR

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun ise Öcalan'dan gelen mesajın kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Uzun, "Bir kez daha başkanlık veya Erdoğan'ı hedefindeki halifelik için yaratılan ve tırmandırılan iç savaşın derhal son bulup demokratik siyasal çözüme bakılması gerektiği mesajı gelmiştir. Bu mesajın kıymeti bilinmelidir. Kayyum ve her türlü hukuksuzluk son bulmalıdır. AKP'nin aldığı tutum Erdoğan'ın son açıklamaları böyle bir aklıselim sürecin örülmesinin önüne geçeceklerini gösteriyor. Bu nedenle biz bu mesaj doğrultusunda en geniş demokratik siyasal muhalefeti nasıl örgütlemeliyiz diye düşünelim ve buna dikkat keselim" diye konuştu.

GÖLLÜ: ÖCALAN ÇÖZÜMÜ İŞARET EDİYOR

Öcalan'ın ailesi ile görüşmesi ve sağlıklı bir haber alınması ile birlikte açlık grevine giren 50 kişinin talebinin kabul edildiğini ifade eden Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü ise Öcalan'ın mesajının Kürt sorununda demokratik çözümü işaret ettiğini söyledi.

Göllü, "Öcalan diyor ki devlet iki yetkili göndersin bu süreç çözülür. Hala çözüme işaret ediyor, bu önemli bir irade. 6 ay gibi bir sürede çözülecekken buna rağmen çözümsüzlükte ısrar etmesi aslında devletin tavrını gösterir" dedi.

Kürt sorununda demokratik çözümü desteklediklerini ifade eden Göllü, "Burada Kürt halkının da ulusal önderin de koşullarının düzeltilmesini, müzakere sürecine tekrar dönülmesini istiyoruz" diye konuştu.

TAŞ: TÜRKİYE HALKI OLARAK BU YIKIMI HAK ETMİYORUZ

Yıllardır süren savaşın mantıki bir gerekçesinin kalmadığını söyleyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş da silahların susması ve yeni bir sürecin önünün açılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Öcalan'ın çağrısının barış sürecinin önünü açmasını dilediğini söyleyen Taş, "Bu sorun çözülebilir. Çözülemezse de kendisinin de vurguladığı gibi yıllar boyu sürecek bir savaş haline dönüşecek. Bu büyük bir yıkımdır. Türkiye halkı olarak bu yıkımı hak etmiyoruz. Eşit onurlu bir yaşamı, barışı kurmak ellerimizdedir. Çözülemeyecek bir mesele değildir" dedi.

HATİMOĞLU: DEVLET ÖCALAN’IN ÇAĞRISINA KULAK VERMELİ

Kürt sorununun Türkiye'nin sorunu olmaktan çıktığını ve Ortadoğu'nun bir meselesi haline döndüğünü dile getiren Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlu, "Sayın Öcalan'ın çağrısını bu anlamıyla önemli buluyor ve ciddiye alıyoruz. Muhatapların bu konuyu ciddiye almalarını umuyoruz. Çünkü bu süreçte Kürdistan bölgesinde çok insan yaşamını yitirdi. Kürt sorununun çözümü demokratikleşmenin de yolunu açacaktır" ifadelerini kullandı.

Devlet yetkililerine seslenen Hatimoğlu, "Sayın Öcalan'ın bu çağrısına kulak verilmeli, ciddiye alınmalı, önemsenmelidir. Artık kan gövdeyi götürdüğü bir ülkede yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

(Kaynak: DİHA)