Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Ethembey Parkı'nda toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere doğru çok sayıda karanfil attı. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.

Sivas katliamında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'li milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı.

Katliamda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterdikleri için içeri girmediklerini söyledi. Gültekin, bu isimler anı köşesinden çıkarılmadığı müddetçe içeri girmeyeceklerini belirtti.

ANMA PROGRAMINA METİN FEYZİOĞLU DA KATILDI

Anma programında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 21 yıldır bu yangının sönmediğini belirterek, "Eğer Maraş'ta Alevi-Sünni demeden bir olunsaydı, Çorum'da bir olunsaydı Sivas olmazdı, Gezi olmazdı, Gazi olmazdı, Roboski olmazdı, Rojava olmazdı, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri, diri olsaydık bu katliamların hiçbiri yapılmazdı. Size açık seçik söylüyorum, bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: BURADA OMUZ OMUZA DURUŞUNUZ EN BÜYÜK MESAJDIR

HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da "Bugün uzun uzun konuşmalar yapıldı, mesajlar verildi. Aslında burada sizin yürek yüreğe, omuz omuza duruşunuzdan daha büyük bir mesaj yoktur. Israrla toplumu, halkları, ezilenleri, bölmeye, birbirine karşı düşmanlaştırmaya çalışanlara karşı bu fotoğraf, en büyük mesajdır. Bugün, Soma da Roboski de Gezi de Berkin'in yoldaşları da burada, bundan daha büyük mesaj olamaz" diye konuştu.

"BÜTÜN EZİLENLER EL ELE VERECEĞİZ"

Demirtaş, Alevilere yan yana durmaktan, birlik olmaktan asla geri durmamalarını tavsiye ederek, şunları kaydetti:

"Bütün ezilenler el ele vereceğiz. Bu ülkenin gerçek sahipleri, yoksullar, emekçiler, işçiler, kadınlar, gençler, bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz. İşte Sivas'ın hesabı o gün sorulur. Sivas'ın hesabını bugün iktidarda olanlar soramazlar. Onlar bunun hesabını vermek zorunda olanlar, bu hesabı biz onlardan soracağız. Onlar bu hesabı kimseden sormayacaklar. Halk iktidarı, gerçek demokrasi inşa edilerek ancak Sivas'ın hesabı sorulabilir."

ALPER TAŞ: GERÇEK LAİKLİK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK GEREK

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş da 21 yıl önceki olaya yol açanları lanetlediğini söyledi. Gerçek bir laiklik için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Taş, gerçek laiklik için mücadeleyi yükseltmek gerektiğini ifade etti.

Anma programında, Alevi dernekleri, vakıfları ve federasyonlarının temsilcileri ile Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan da konuşma yaptı.

Bu arada, programa katılan bazı vatandaşlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.

BİNLERCE POLİSİN GÖREV YAPMASI DİKKAT ÇEKTİ

Anma programına, HDP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri de katıldı.

Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 600 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektör köpekle arama yapıldı.

Anma programına, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 2011 yılındaki olayda hayatını kaybedenlerden bazılarının aileleri ile Beşiktaş'ın taraftar grubu "Çarşı"nın bazı üyeleri de katıldı.

Programa katılan bazı kişilerin, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler anısına baret taktığı ve "Soma" yazılı tişört giydiği görüldü.

TBMM GENEL KURULU’NDA ANMA

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 21 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde, Sivas'ta yaşanan utanç tablosunda ve acı olayda; Türkiye'nin aydın sanatçıları, yurttaşları ve aydınlık yüzleri olan 35 vatandaşın katledildiğini söyledi.

Olayda Madımak Oteli'nin 2 çalışanının da hayatın kaybettiğini anımsatan Hamzaçebi, "Bu insanlar Türkiye'nin aydınlık yüzleri olarak, sadece kimlikleri ve düşünceleri nedeniyle bir katliama tabi tutuldular. Sivas'taki bu olayda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bu olayı aydınlatmak hükümetlerin bir görevidir ve bunu da bugünkü hükümete hatırlatıyorum. Bu katliamın gerçek sorumlularını ve planlayan kişileri açığa çıkartmak Hükümetin görevidir. Hala bu olay aydınlatılmayı beklemektedir. Yargıya intikal eden süreç tatmin edici sonuçlar yaratmamıştır" dedi.

Bir mahkemenin zaman aşımı nedeniyle verdiği kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Hayırlı olsun" şeklinde değerlendirildiğini öne süren Hamzaçebi, "Başbakan'ın bu değerlendirmesi, en az o insanların katledilmesi kadar acı bir olaydır. Bu olayı ve Başbakan'ın bu cümlesini kınıyorum" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 21 yıl önce Sivas'ta insanlığın kara sayfalarına yazılan katliamı kınadığını kaydetti.

"Madımak katliamında 33 Alevi yurttaşımız maalesef resmi ideolojinin kanlı kodlarına yeni bir parça eklenerek, sistemli ve planlı bir şekilde 2 Temmuz günü diri diri yakıldı, bunu da devlet görevlileri izledi" diyen Baluken, olayla ilgili yargılananların da zaman aşımı ile ödüllendirildiğini ifade etti.