HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, BDP Güngören İlçe Örgütü Kongresi'ne katıldıktan sonra, HDP'ye katılma kararı alan Siverek ve Adıyaman, Kahta ve Gergerli 150 aileye rozetlerinin takılacağı Bağcılar'da düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşan Önder, Bağcılar'ın Kürt halkının itildiği alanlardan biri olduğunu ifade ederek, "Kürtlerin oyları ile burada haramiler saltanat kurdu. Bu saltanata son vermek bizim boynumuz borcudur" dedi.

Öcalan'ın, özellikle Urfa ve Adıyaman halkına özel selamlarını ilettiğini belirten Önder, Öcalan'ın 'İki kent içinde bilge insanlar çoktur' şeklindeki sözlerini aktardı.

"YEREL SEÇİMLER HEP ÖNEMSİZ BİR ŞEYMİŞ GİBİ ALGILATTIRILDI"

Yaklaşan yerel seçimleri işaret eden Önder "Önümüzde bir seçim var. Bu sadece ilçemizin hangi anlayışı yöneteceğine karar vereceği seçim değildir. Yerel seçim bugüne kadar önemsiz bir şeymiş gibi algılattırıldı. Bu düşünce yaygınlaştırılmaya çalışıldı. İnsanlar oylarımızı yerel seçimlerde hep rehin aldılar ve bunun üzerinden, 'Siz Kürt halkının temsilcisi değilsiniz' dediler. Özgür bir yaşamın önüne engel olmak için bu söylemlerle istismarlar yaptılar" şeklinde konuştu.

‘BİZİM İÇİN BARAJIN ANLAMI KALMAMIŞTIR’

AKP ve CHP'ye oy veren Kürtlerin iki düşünceyle hareket ettiğine dikkat çeken Önder, "AKP'ye ve CHP'ye oy verenler var evet. Ama 'bu işi çözecek dediler'. İkincisi de 'BDP barajı aşamıyor, oylarımız kaybolmasın verelim' dediler. Ama barajın bizim için bir anlamı kalmamıştır artık. Çünkü süreç başladığında başta Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan ve Kürt siyasal hareketi, bütün engellemelere rağmen bu barajı paramparça etti. Bizleri savaşla suçlayanların en büyük savaş tüccarı olduğu, bu süreçle birlikte açığa çıktı. İşte rehin olan oylarımız bu anlayışla dönmeye başladı. Çünkü bizler, özü sözü bir olanlarız. Bunların uğranuna evlatlarımız hapsedildi. Rehin olan oylarımız artık kendi yuvalarına dönüyorlar" diye konuştu.

Bağcılar'da HDP'den adayı olan avukat Fırat Epözdemir ve Gögercin Turan'ı da selamlayan Önder, "Bağcılar iradesini şahsında toplamış, temsiliyet yeteneği olan değerli dostlarımızdır. Birlikte mücadele edeceğiz" diye belirtti.

‘HER HANEYE BAŞIMIZI SOKACAĞIZ’

Yerel seçimlere kadar yoğun çalışma içine girmeleri gerektiğinden söz eden Önder, "Salona sığmıyoruz. Ama dışarda kalanlar da bizim halkımız. Her haneye başımızı sokacağız. Bizim için bu halk, dizi hiçbir zaman toprak görmemiş bir halktır çünkü zalimin karşısında hiçbir zaman eğilmedi bu halk. Bu halk kendini bu günlere vardırdıysa 'Başımızı kopartabilirsiniz ama eğdiremezsiniz' dediği içindir" ifadelerini kullandı.

Bir dönem önce Emek ve Demokrasi Bloğu ile seçime gittiklerini hatırlatan Önder, bu bloğun HDP ile vücut bulduğunu söyledi.

Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmede, Öcalan'ın kendilerine HDP'ye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunduğuna dikkat çeken Önder, "Sayın Öcalan, 'HDP'yi itibarsızlaştırmaya çalışanlar var. Bu tehlikelidir. Bir halk dostları olmadan bir mücadele veremez. Biz dostlarımızla özgürlüğü kucaklayacağız. Bunu herkesin bilmesi ve unutmaması gerekiyor' dedi" şeklindeki değerlendirmeleri aktardı.

"BU SEÇİM KEPÇENİN ÖNÜNDE DURANLARLA KEPÇENİN DİREKSİYONUNDA DURANLAR ARASINDA"

Önder, yerel seçimlere dair partiler arasında cereyan eden yarış hakkında Gezi vurgusu taşıyan ilginç bir benzetmede de bulundu. Önder, bu benzetmesini şu sözlerle ifade etti: "Kentin tek nefes alanını talan ettiler biz gittik, biz gittik orada karıncanın, kuşun, insanların nefesini koruduk. Hep birlikte kepçenin önünde durduk. Bu seçim kepçenin önünde duranlarla kepçenin direksiyonunda duranlar arasında geçecektir. AKP'si CHP'si yoktur."

Bu benzetmenin ardından da "Kenti hırsızlara talancılara bırakmayacaklarını" vurgulayan Önder, "Bu kenti, hırsızlara arsızlara vurgunculara, vermeyeceğiz. Gasp edilen halklarımızı akacağız. Önceki sözümüzü tuttuk bu sözümüzü de tutacağız. bunu hep birlikte çalışma yapacağız" dedi. (ANF)