TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bir kez daha ‘anadilde eğitim’ konusunu masaya yatırdı.

MHP, tamamen karşı olduğunu söylerken BDP ise “Birinci fıkra Türkçe öğrenimini zorunlu tutmalı, ikinci fıkra anadilde eğitimi garanti altına almalı” önerisini getirdi.

Komisyon üyeleri, bu teklifi parti yönetimleriyle değerlendirecek ve beş gün sonra yeniden bir araya gelecek.

Komisyon geçen hafta uzlaşamadığı ‘eğitim hakkı’ başlığını tartışmayı sürdürdü. Toplantının başında MHP’li Oktay Öztürk söz alarak, eğitim ile ilgili maddede uzlaşılamadığını ve uzlaşma umudunun da olmadığını belirterek bu maddenin gündemden düşürülmesini istedi. Bunun üzerine BDP’li Sırrı Süreyya Önder, maddenin Türkiye ’de Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme yolunda öneminden söz ederek mutlaka görüşülerek bir ortak noktada buluşulması gerektiğini anlattı. Önder, “Bu madde bizim için önemli. Olmazsa olmazımız” dedi.

Komisyonun dünkü toplantısında, BDP’li Sırrı Süreyya Önder’in önerisi üzerine, “Eğitim ve öğrenim hakkı” yeniden müzakere edildi.

CHP ve MHP’nin yanısıra, AKP de ‘eğitim dili’nin Türkçe olması gerektiği konusunda görüş bildirdi.

Ancak BDP’li Önder, anadilin bir “hak” olduğunu belirterek, Kürtler’in anadilini öğrenmelerinin engellenemeyeceğini söyledi.

‘HALKA NE DİYECEĞİZ?’

CHP’li Rıza Türmen anadilde eğitimin ‘temel insan hakkı’ olduğunu söylerken, CHP’li Süheyl Batum ise ‘anadil öğreniminden’ yana olduğunu söyledi. Son olarak BDP’li Önder, “Ez cümle ne diyorsunuz. Biz bu halka ne diyeceğiz. ‘Bir on beş, yirmi sene daha mı dilinizi unutun’ diyeceğiz. Bırakın siyasi pozisyonu. MHP’nin endişesi varsa bunu bir fıkrada giderebiliyorsak, Kürtlerin haysiyetini de bir cümlede teminat altına alalım. Soruna teknik bir çözüm bulalım” dedi.

Daha sonra BDP’li Önder ara formül önererek, “Öyle bir madde yapmalıyız ki, birinci fıkrası Türkçe’nin herkes tarafından öğrenilmesini hak ve görev olarak tanımlanmalı, ikinci fıkrası ise anadil ile ilgili güvence vermeli. Hepimiz birer adım atmalıyız ve ortak noktada buluşmalıyız. Bunu yaparsak ilk üç maddede de kolay uzlaşılabilir” dedi.

AKP’li M. Ali Şahin, “Siz Türkçe’nin yanında, Kürtçe de öğretilsin diyorsunuz öyle mi?” diye sordu. Bunun üzerine Önder, “Hayır, Kürtçe eğitim yapılmasını istiyoruz, isteyen Türkçe de öğrenmeli. Bu partim için vazgeçilemez. Ben, yine partime sorayım ama bu sağlanamazsa, bizim bu masada oturmamızın anlamı olmaz” diyerek rest çekti.

BDP’Lİ ÖNDER: UZLAŞALIM

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Önder tavrını yumuşattı. BDP’nin “iki dilli eğitim” önerdiğine işaret eden CHP’li Rıza Türmen, bunun tartışılabileceğini söyledi. CHP’li Süheyl Batum ise partisin görüşünün “Eğitim dilinin Türkçe” olması yönünde olduğunu ifade etti. Bunun üzerine BDP’li Önder, anadille ilgili “Bulgar Anayasası’nda”ki formülü önerdi.

Bulgar Anayasası’ndaki düzenleme şöyle: “Bulgar dilinin öğrenilmesi ve kullanılması, her Bulgar vatandaşı için bir hak ve yükümlülüktür. Anadili Bulgar dili olmayan vatandaşlar, zorunlu Bulgarca öğrenimi yanısıra kendi dillerini öğrenme ve kullanma hakkına sahiptirler. Resmi dilin kullanılacağı haller kanunla belirlenir.”

CHP’li Atilla Kart ve Rıza Türmen öneriye sıcak bakarken, Süheyl Batum, “Bu öneriyi partiye sormamız lazım” dedi. Bunun üzerine 4 partinin öneriyi partilerine götürüp görüşlerini almaları kararlaştırıldı. (Vatan/Radikal)