ANF’nin haberine göre, 12 Haziran’da yapılacak genel seçimlere bağımsız adaylarla girme kararı alan BDP, sürpriz isimleri Meclise taşıyacak. Aday adaylığı başvurularının yoğunluğu nedeniyle BDP Genel Merkezi başvuru süresini uzatırken Hatip Dicle ve Leyla Zana’nın ismi de adaylık için telaffuz ediliyor. Sırrı Süreyya Önder ve Gencay Gürsoy'a teklif götürülmesi tartışılıyor.

AKP’nin ikinci parti olduğu tek seçim bölgesi olan Kürt illerinde milletvekili aday adayları BDP’ye akın ediyor.

BDP çevrelerinden edinilen bilgilere göre desteklenecek bağımsız adaylarla, adaylık önerilecek isimler üzerinde de yoğun bir çalışma devam ediyor. Diyarbakır’da yürütülen çalışmaların yanısıra BDP’nin Ankara’daki genel merkezinde de seçimlere yönelik hummalı bir çalışma sürdürülüyor.

Kısa sürede çok sayıda başvurunun yapıldığı BDP’de, DEP milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana’nın adı adaylık için telaffuz edilirken, son anayasa değişikliği ile haklarındaki siyasi yasak kalkan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un da bağımsız aday olmaları bekleniyor.

Halen KCK davası kapsamında tutuklu bulunan Hatip Dicle’nin yanısıra KCK davasından tutuklu bulunan Fırat Anlı, BDP yöneticisi Selma Irmak’ın da adaylıkları gündemde. Ayrıca halen Silivri Cezaevi’nde bulunan SDP Genel Baskanı Rıdvan Turan’ın da İstanbul’dan bağımsız aday gösterilmesi bekleniyor.

Mecliste grubu bulunan BDP’nin hali hazırda var olan milletvekili sayısını ikiye katlayarak 35-40 milletvekilini hedeflediği 12 Haziran seçimlerinde, kadın milletvekili sayısının da 15-16’ya çıkarılması amaçlanıyor.

Buna göre, BDP başvuruların yanısıra, teklif götürülecek isimleri de değerlendirecek ve Mart ayı sonunda destekleyeceği bağımsız adayları kamuoyuna duyuracak.

Batı illerinde de sol, sosyalist çevrelerin üzerin de uzlaşabileceği bazı isimleri bağımsız aday göstermeyi hedefleyen BDP’lilerin bu yöndeki çabaları da sürüyor. Bu kapsamda adı öne çıkan yönetmen-senarist Sırrı Süreyya Önder ile Türk Tabipler Birligi eski Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy'a bağımsız adaylık teklifinde bulunulması tartışılıyor. Ayrıca 68 Kuşağı öğrenci önderlerinden Dev-Genç’in son Genel Başkanı gazeteci Ertuğrul Kürkçü’nün de İstanbul’dan bağımsız aday gösterilebileceği söyleniyor. Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink’e de teklif götürülebileceği belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre, 2007 genel seçimlerinde DTP’nin desteği ile İstanbul’dan bağımsız milletvekili seçildikten sonra, BDP'nin kuruluş aşamasında TBMM’de grup oluşmasına destek veren İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın yeniden adaylığının belirsiz olduğu belirtiliyor.

Bu arada Kürt illeri genelinde il bazındaki aday adaylıkları ile genel merkeze yapılan bireysel başvurular da değerlendiriliyor. BDP’nin ABD temsilcisi Nazmi Gür genel merkeze Van’dan aday adayı olmak için başvururken, gençlerin de bağımsız adaylığa ilgisinin bir hayli yüksek olduğu vurgulanıyor.