İmc tv’de yayınlanan Gündem Müzakere programının dün akşamki konukları Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder olurken ikinci bölümde Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek oldu. İlk bölümünde Önder, sürecin çerçevesini ve içeriğini değerlendirdi. İkinci bölümde ise Yüksek DBP’nin çalışmalarını anlattı.

‘BU SAATTEN SONRA GİZLİ YÜRÜYECEK BİR ŞEY YOK’

HDP’nin İmralı heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Önder, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın hazırladığı çözüm taslağı üzerinde devlet heyetiyle mutabakata varıldığını söyledi.

Önder şöyle konuştu: “Müzakere öncesi, müzakerenin çerçevesi konusunda, başlıkları konusunda, içeriği konusunda devletle bir mutabakata varılmış noktada. Geri kalanı hükümet iradesinin bunu teyit etmesiyle başlayacak bir süreç.”

Ayşegül Doğan’ın, “Devlet heyeti sonuçta hükümetle de görüşen, hükümetin iradesini de kapsayan bir heyet değil midir?” sorusuna Önder “Kısmen öyle, kısmen değil, çünkü devlet heyetinin bir yasama yetkisi yok doğal olarak. Daha teknik bir pozisyonla yer alıyorlar bu meselede. Asıl olan siyasi iradenin bunu bütün Türkiye halklarına, kamuoyuna ilan etmesi. Çünkü gizli saklı, bu saatten sonra, gizli saklı yürüyecek hiçbir şey yok. O aşamalar geçildi” diye cevapladı.

Önder kamuoyuna hükümet tarafından yapılması gereken açıklama için iki tamamlayıcıya daha ihtiyaç olduğunu söyledi: “Bir, bunu bizim siyasi ağızlardan duymamız lazım. Yani hükümet yetkililerinin bu konudaki düşüncelerini almamız lazım. Bir de KCK yöneticilerinin bu konudaki düşünce, öneri ve varsa şerhleri varsa onları almamız lazım.”

YÜKSEK: KLASİK BİR SİYASİ PARTİ DEĞİLİZ

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek amaçlarının, yerel demokrasiyi kurmak ve geliştirmek, toplumun kendi kendine yeteceği bir düzeye gelmesini sağlamak ve buna aracılık etmek, buna hizmet etmek ve buna hizmet edecek örgütleri oluşturmaya çalışmak olduğunu söyledi. Bu aşamanın önemli bir kısmını geride bıraktıklarını belirten Yüksek, 20 ilin kongresini tamamladıklarını 3 ilin daha kongresi yapacaklarını, ilçe kongrelerinin de başladığını söyledi.

‘DBP SEÇİME GİRMEYECEK’


Klasik bir siyasi parti olmadıklarını söyleyen Yüksek, seçime de girmeyeceklerini ve HDP çatısı altında seçimlere katılacaklarını açıkladı. Yüksek, kendilerinin daha fazla toplumun kendi kendine yetebileceği bir düzeyi ve toplumdaki devrimsel süreci nasıl geliştirebileceklerini hedeflemeye çalıştıklarını belirtti.

Yüksek, devrimsel süreçten kasıtlarını ise şöyle açıkladı: “Devrimci bir hareket iktidarı alaşağı edip ya da o devleti yıkıp yerine yeni bir devlet kurarak, topluma özgürlük, adalet getireceğini vaat eder.

“Biz bunun eleştirisiyle aslında bir süreç başlatıyoruz. Yani iktidarı ele geçirdikten sonra devleti ele geçirdikten sonra, topluma, özgürlük, adalet, eşitlik götürmek sorgulanabilir bir aşamadır bizim açımızdan.

‘İKTİDARI ELE GEÇİRMEK DEĞİL, YERELDE YERİNDEN BU SÜRECİ İŞLETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ’


“İktidarda sorunlu bir noktadır, devlet de problemli bir noktadadır. Dolayısıyla biz, böyle bir nihai noktayı beklemeden, toplum gerçekten kendi kendine nasıl demokratik bir süreç yaşayabilir, iradeleşebilir hem ekonomik anlamda kendine yetebilecek, paylaşımı geliştirebilecek, üretimi geliştirebilecek, adaleti sağlayabilecek bir süreç yaşayabilir. Hem sosyal dönüşümünüasıl gerçekleştirebilir, kültürel anlamda yeniden nasıl örgütlenebilir, tüm bunları işte o iktidarı, devleti ele geçirerek ondan sonra topluma götürme değil, yerelde yerinde bu süreci işletmeyi hedefliyoruz.”