DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, HDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Osman Baydemir, Alican Önlü ve Dilek Öcalan, HDP, DBP ve TUHAD-FED yöneticileri PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle Urfa'nın Halfeti ilçesine geldi.

Valiliğin yasak kararına dair açıklama yapan HDP milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, tüm köy ve mahallelerde halkın tehdit edildiğini söyledi.

Önder, "Devlet panzerle, TOMA'larla büyük bir psikolojik algı operasyonu yürüterek Amara'ya gidilmesi durumunda olayların çıkacağı yönünde halkı tehdit ediyor. Bunun çare olmadığını görünce Amara'ya giden tüm anayolları, tali yollar ve yan yolları kapatmışlar. Sıkıyönetim, darbe dönemi gibi asker ile özel harekat polisleriyle kuşatmışlar. Tecrit edilen sadece Sayın Öcalan değil, Öcalan'ın şahsında bütün bir halkın iradesidir. Şu ana kadar bu çare olmadı, olmayacak da," dedi.

Çarenin insanların demokratik ve barışçıl bir şekilde gelip burada kendi iradelerini dillendirmeleri olabileceğini vurgulayan Önder, ‘Amara Şenlikleri’ni barış ve özgürlük bayramı vesilesiyle kutladıklarını dile getirdi.

Halkı ‘psikolojik algı operasyonlarına’ kanmamaya davet eden Önder, "Bir sözüm de elimize bir kağıt tutuşturan Urfa Valisi'ne. Bu hukuki bir yaptırım değildir. Yasaklar böler, hürriyetler birleştirir. Bugüne kadar bu etkinlikte bulunan hiç kimse barışçıl olmayan en ufak bir etkinliğin içinde olmamıştır. Barışçıl gösterileri yasaklayarak insanları başka yönlere havale ediyorsunuz. Ahmet Davutoğlu'nun bir cami avlusunda 500 kişiyi toplamasıyla demokrasi ve barış nutukları atmaya benzemez. Pratik buradadır. İnsanların ulaşım hakkının bile gasp edildiği bir yerde, siz gidip öyle nutuklar atamazsınız," diye konuştu.

Öcalan'ın üzerindeki tecride değinen Önder, "Barışı haykırmak için en etkili adım olan Türkiye halklarının, sivil toplum örgütlerinin, demokrasi ve emek güçlerinin tecride dönük duyarlılığını ve barışa yönelik taleplerini yükseltmeleridir," dedi.

Kaynak: DİHA