HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis’te HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın bugün görülen duruşmasında 2011 yılında katıldığı cenaze töreni, basın açıklaması ve yürüyüşler nedeniyle açılan davada 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verilmesini gündeme getirerek, Meclis’in bu “hukuksuzluğa” ses çıkartması gerektiğini söyledi. 

‘BİR HAFTADA İKİNCİ DURUŞMA VE CEZA VERİLDİ’

Önder, kararı hatırlatarak, “Bir hafta içerisinde ikinci duruşması yapıldı ve mahkemeden böyle bir karar çıktı. Mahkumiyeti de ilginç bir şey, mahkumiyetine yol açan madde de ilginç bir şey -bunun serencamını burada iki, üç dönem vekillik yapan bütün arkadaşlar bilir. ‘terör örgütü üyesi olmamakla birlikte…" diye başlayan, hukuka kırk takla attıran bir yorum şekliyle böyle bir mahkûmiyet tesis edildi. Her şeyin karınca adımlarıyla yürüdüğü memleketimizde bizlere dönük ceza tesis etmek için mahkemelerin bu kadar coşkulu, bu kadar hızlı, bu kadar iştahlı olması ibret doludur. Bu, Hükûmetin mahkemeler üzerinde, özellikle bu yargılamaların oluş biçimi, vekillerimizin gözaltına alınış biçimi dikkate alındığında bunun siyasal bir operasyon olduğu çok açıktır” diye karara tepki gösterdi. 

‘MİLLETVEKİLLER VİCDANLARI ÇERÇEVESİNDE SES VERMELİ’

Önder, “Aykırı bir sese, muhalif bir sese, itiraz eden bir sese bu kadar tahammülsüzlük bu topraklarda her zaman vardı fakat siyasetin artık mahkemeler eliyle yürütülüyor olması hiç bu kadar pervasız olmamıştı.Buna bütün milletvekillerinin kendi vekillik hukukları ve vicdanları çerçevesinde bir ses vermeleri gerekir diye” belirterek, bu konuda milletvekillerinin tutum göstermesi gerektiğini söyledi.