TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yeni Anayasada, ''herkesin hukuk önünde eşit olduğuna ve ayrıcalık yasağına ilişkin düzenlemeler konusunda görüş birliğine varıldığını'' söyledi.

 

Önder, kendi başkanlığında toplanan Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yeni Anayasada yer alacak ''eşitlik, pozitif ayrımcılık, ayrımcılık yasağı ve bu konuların kapsamını'' müzakere ettiklerini belirtti. Komisyonda, ''Herkesin hukuk önünde eşit olduğuna ve ayrıcalık yasağına'' ilişkin düzenlemeler konusunda görüş birliğine varıldığını ifade eden Önder, diğer konulardaki müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.

 

Maddenin nasıl olacağı sorusuna Önder, ''Herkes hukuk önünde eşittir ifadesinde; dil, din, ırk, cinsiyet gibi ayrı belirlemeleri kaldırma eğilimi ortaya çıktı. Kanunun gerekçesinde bütün bu başlıklar sıralanacak. Diğeri de bildiğimiz (hukuk önünde hiç kimseye ayrıcalık tanınamaz. Pozitif ayrımcılık kapsamına giren kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler ile ilgili yapılacak düzenlemeler bundan muaf)...'' karşılığını verdi.

 

Bir gazetecinin ''Mevcut Anayasada 'gibi korunmaya muhtaç' ifadesi vardı. Eleştiriliyordu'' demesi üzerine Önder, ''Bu konularda ancak kendi görüşümüzü söyleyebilirim. Diğer siyasi partiler, görüşlerini kendileri açıklasın. Biz BDP olarak muğlak hiçbir tanımlamanın yer almamasını, muğlak hiçbir kavramdan el alınmamasını net, açık, anlaşılır cümleler kurulmasını istiyoruz'' dedi.

 

Önder, ''Diğer konuları görüşmeye devam edeceğinizi söylediniz. Diğer maddeleri mi bu maddenin içindeki diğer konuları mı görüşmeye devam edeceksiniz-'' sorusuna, ''Bu maddenin içinde ayrımcılık meselesiyle ilgili bir mutabakat çalışmamız devam ediyor. Cinsel yönelim buna dahil. Burada da ancak kendi partimizin düşüncelerini aktarabilirim. Bu anlamda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği meselesinin ayrımcılık yasağı bahsinde mutlaka yer almasını istiyoruz. Bu ülkede nefret cinayetlerinden tutun, sosyal hayat ve kamusal alandan alabildiğine dışlanmalarıyla sonuçlanan durumları var, LBGT bireylerin. Buna dönük anayasanın koruyucu, net ve açık tavır almasından yanayız'' diye konuştu.

 

3. maddeyle ilgili partilerin verdiği ve bu kataloğun içine girecek kaç başlık kaldığı sorusuna karşılık Önder, ''Toplamı 7 madde altında ama bu 7 madde olacak diye bir şey yok. Muhtemelen birleştirilecek maddeler olacaktır. Belki kabul görmeyecek, uzlaşmayla sonuçlanmayacak maddeler olacaktır. Ama şu anda 7 madde üzerinde değerlendiriyoruz'' dedi.

 

''CHP'nin 'sosyal dışlanma' kavramı da buraya mı girecek-'' sorusuna karşılık Önder, ''bu konudaki müzakereler devam ediyor'' karşılığını verdi.