HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması sonrası destek için Şişli'deki Cumhuriyet gazetesine ziyarette bulundu. Önder, ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Burada yaptığı açıklamada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine de tepki gösteren Önder, Elçi'nin ölümünün Suruç ve Ankara katliamlarıyla ortak özelliklere sahip olduğunu söyledi.

"KATLEDİLENLERE, CEZAEVİNE ATILANLARA HEPSİNİN BİR ORTAK ÖZELLİĞİ..."

Önder, Dündar ve Gül'ün tutuklanmalarına ilişkin, "Evrensel suç sicili oldukça kalabalıklaşmış bir iktidar, bu suçu unutturmak için elinden gelen bütün zulmü ve gölgeleme gayretlerini yapıyor" dedi.

Önder, devamında ise "Can ve Erdem'in tutuklanması da böyle bir davranışın en pervasız hallerinden birisidir. Dikkat edin katledilenlere, cezaevine atılanlara hepsinin bir ortak özelliği var. Demokratik bir ülke özlemini ve bunun gereklerini yerine getirmek. Dayanışmayı ötekisi olmayan bir anlayışı pratikleştirmek. Sistemin buna tahammülü yok ama en güçlü gözüktükleri yer en çok korktukları yer, ana tekabül ediyor. Bütün bunlar bu telaşın ürünüdür. Bu günler geçecek ve kötü birer anı olarak kalacaktır. Bu zulmü yapanların ise sadece yad-ı menfuru kalacak. Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olur" ifadelerini kullandı.

"ANKARA VE SURUÇ KATLİAMLARIYLA ORTAK YANI VAR"

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Sırrı Süreyya Önder, Elçi'nin ölümünün Suruç ve Ankara katliamlarıyla ortak özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Önder, "Tahir Elçi'nin özellikle son bir yıl içindeki katliamlarla çok ortak bir yanı var. Suruç'taki insanlar, Kürt halkıyla onun direnişiyle, Rojava'daki zulme karşı mazlumların yanında durma iradesini gösteren sosyalist gençlerdi. Pervasız bir şekilde katledildiler. Çünkü amaçları özellikle Kürt halkını yalnızlaştırmak, kriminalize etmek. İkinci büyük katliam Ankara Gar'ındaki katliamdı. Orada da barış ve dayanışma talepleri vardı. Tahir Elçi'nin de bu iki katliamda hayatını kaybeden kardeşlerimizden daha farklı bir yanı yoktu. Herkes için 'demokrasi' herkes için 'barış' istiyordu. Zulmü teşhir etme noktasında canını hiçe sayarak bir pratik geliştiriyordu. Sistem buna tahammül etmeyeceğini gösterdi. Fakat bütün bunları büyük bir korkunun ve telaşın tezahürü olarak okuyacağız. Bu zulüm ebediyen sürmeyecek. Halkların barış ve demokrasi talebi bütün bu zulme galip gelecektir" dedi.

"TARİH BİLENLER İÇİN FAİLİ TAHMİN ETMEK GÜÇ DEĞİL"

Bir gazetecinin, "Tahir Elçi'nin kimler tarafından öldürüldüğü konusunda size ulaşan bir bilgi var mı?" sorusuna Önder, "Şu an aldığım bir bilgi yok. Ancak tarih bilenler için faili tahmin etmek güç değil. Şu an sadece bunu söyleyebilirim" şeklinde cevap verdi.