BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, öğrencilerin tutuklanarak ülke gündemine müdahil olma bilinçlerinin köreltilmeye çalışıldığını söyledi.

 

Önder, son yıllarda gençler üzerine baskı politikası uygulandığını belirtti. Haklarını aramak isteyen öğrencilerin tutuklandığını vurgulayan Önder, öğrencilerin ülke gündemine müdahil olma bilinçlerinin köreltilmeye çalışıldığını ifade etti.

 

Önder, ''Sektörel tutuklamalar devrine girdik'' dedi. Üniversite öğrencilerinin, belediye başkanlarının tutuklandığı belirten Önder, Kürecik ile ilgili sorumluluk alan öğrencilerin de ceza tehdidiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

 

Önder, ''Kürecik, bu ülkenin vekilinin, Genelkurmay Başkanı'nın, Başbakanı'nın, Cumhurbaşkanı'nın giremediği bir yer. Bizi ilgilendirmeyen bir tehdide karşı tahsis edilmiş bir yer'' diye konuştu.

 

Önder "Kolluk bir siyasi partinin yan kuruluşu gibi çalışmaya devam ediyor. Bizde hak ihlallerinde kendilerini ifade etme olanağı bulunmayan arkadaşlarımızın Meclis kürsüsünden seslerini duyurmalarını destekliyoruz" diye konuştu.

 

Öğrenciler ise, yarın Füze Kalkanına yönelik yaptıkları eylemler nedeniyle mahkemeye çıkacaklarını, yaptıklarının sadece mitinglere katılmak olduğunu; ancak örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla karşı karşıya olduklarını belirttiler.

 

Önder, ''MİT'in Uludere olayından ertesi gün haberi olmasıyla'' ilgili bir soru üzerine, ''Aralarında anlaşsınlar. Milli kaynak sayısını bilsek de rahat etsek. Burada bir Çapanoğlu var. Bu suçun üzerini örtme telaşıdır ama ellerindeki örtü yetmiyor. Ayağını örtseler başı, başını örtseler ayağı açıkta kalıyor'' dedi.

 

Kardeşi Ali Fuat Önder'in CHP'de siyaset yapmaya başlaması ile ilgili bir soru üzerine Önder, "Bizim ailemizde siyasi tercihler veraseten intikal etmez. Herkes bağımsızdır, istediği siyasal partide siyaset yapar, yapmalıdır da. Ama ben bir BDP ve HDK vekiliyim. Siyasi hayatım da böyle devam edecek, eğer merak ettiğiniz oysa" cevabını verdi.