Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, dün akşam saatleriyle birlikte Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı darbe girişimi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Sırrı Süreyya Önder, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 'darbe mekaniği' devreye girer uyarılarını hatırlatarak, önlemenin tek yolunun "radikal demokratikleşme hamlesi" olduğuna dikkat çekti. 

Önder, darbe girişiminin bir kez daha demokrasi bloğunun inşa edilmesinin ne kadar hayati olduğuna da dikkat çekti.

Önder, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Sayın Öcalan bunun yanında bir değerlendirme daha yaptı: 'Darbe mekaniğinin önleminin yolu radikal bir demokratikleşme hamlesidir' Hükümet vaktiyle girdiği karşılıklı rızaya dayanan cemaat ilişkisinden demokrasi adına değil kendi hegemonik alanının genişletmek adına feragat etti. 

"Böyle olduğu için bir demokratikleşme hamlesi yerine tekçi, hegemonik kendinin dayatan bir yaklaşım belirledi. Bu yaklaşımı meşru göstermek için de devletin yüz yıllık ezberine sığındı. Kürt düşmanlığında birçok kesimi bir araya getirdi.

'ORDU MERCEK ALTINA ALINMALI'

"Gelinen darbe girişimi her halükarda lanetlenmeli, mahkûm edilmeli ve ordu gibi kurumda denetim dışı neredeyse bir darbeyi gerçekleştirebilecek hâkimiyet alanı tesis edebilme gerçekliği göz önüne alınarak, geriye doğru ordunun bütün fiil ve eylemleri mercek altına alınmalıdır.

"Bunlar faili meçhullerden, halkın üzerine ateş açmaktan Roboski'den ayrı ele alınamaz. Bugün yapılacak olan şey bu gerçeklik karşısında sağlıklı kavram kargaşasından uzak bir demokrasi bloğu inşa etmenin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermiştir."

Kaynak: Özgür Gündem