Urfa’da ailesi ve yakınları ile iftar yemeğinde bir araya gelen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Rojava’daki gelişmeler ile Ceylanpınar’da yarın yapılacak olan mitingin yasaklanması ve İstanbul adaylığıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mitingi yasaklayan Urfa Valisi Celalettin Güvenç’le görüştüğünü söyleyen Önder, "Bugün burada Sayın Vali Celalettin Güvenç'le karşılaştık ve görüştük. Dünyanın en barışçı yöntemleriyle kendini yeniden inşa eden bir halk var orada. Bugüne kadar bir tek kurşun atmadan kendi varlığına yönelinmedikçe kimseye yönelmeden ve kimseden taraf olmadan kendisi için taraf olarak kendini var eden bir halk var orada ve bu halk, bütün bu barışı temel alan yaklaşımlarına rağmen büyük bir saldırıya maruz kalıyor" dedi.

Miting yasağıyla ilgili “Meselenin saçma olan tek bir yeri var, bu sınır meselesidir” diyen Önder, devamla şunları söyledi:

“Buradaki Kürtler kardeşlerine elbette ki sahip çıkacaklar, demokratik tepkilerini gösterecekler. Onların derdiyle hemdert olduklarını ve hemhal olduklarını bir şekilde belli edecekler. Bunlar doğal; burada doğal olmayan bir tek şey var, bunu yasaklamak... Sayın Vali'ye de aktardım. Bunun yolu BDP ile halkla ortaklaşmaktan geçiyor. Sizin miting için söylediğiniz can güvenliği kaygıları miting için geçerli değil, sınıra sıfır noktası olmaz. Sınıra x noktasında yapılır ama bu insanlar oradaki kardeşlerine 'buradayız, sizi görüyoruz, duyuyoruz, bağrımızı açıyoruz' mesajını iletmek zorundalar. Bunun yolu paylaşmaktan geçiyor, paylaşacaksınız birlikte düzenleyeceksiniz, birlikte düzenleyeceğiz ve bu insanlar bu duyarlılığı ortaya koyacaklar. Siz Kürt bölgelerinin sınır kapısını toptan kapatıp Arap bölgelerinde olanları da kevgire dönderdiğiniz zaman bu can güvenliği şu bu sözünüz hayatta tekabül etmez. İnsanlar bunun samimiyetine bir türlü inanamazlar. Bir bayrama giriyoruz orada insanlar büyük bir zulümle karşı karşıyalar ve onlara atılmadık iftira kalmadı. El-Kaideci de dediler Kürt de, Esadçı da dediler. Bir türlü şuna ihtimal vermediler; Kürt kendisi için taraf olamaz mı? Kürt halkı Rojava'da kendisi için bir taraftır.”

İSTANBUL ADAYLIĞI

Bir gazetecinin "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak mısınız" sorusuna ise Önder, "Arkadaşlar biz adaylığımızı şahsi olarak belirtemeyiz. Örgütümüz var, partimiz var. HDK ve BDP bayramdan sonra toplanacak ve bu meseledeki ilkelerimizi belirleyecek ve ondan sonra belli olacak. Biz bugüne kadar İstanbul'da Gezi direnişiyle özellikle bir kentin nasıl yönetilemeyeceğini gösterdik. Bir HDK'li Belediye Başkanı olursa bu sefer de o kent nasıl yönetilirmiş onu göstereceğiz. Bakalım örgütümüz ve partimiz karar verir" şeklinde cevap verdi.