TBMM Genel Kurulu'nda 3. Yargı Paketi'nin görüşmeleri sürüyor.

 

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, tasarının 1. bölümü üzerinde yaptığı konuşmada, Ergin'in Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamasının kendilerini tatmin etmediğini belirtti.

 

Yılmaz, ''1 yıldır görüş yaptırılmıyor. Burada bir bit yeniği olmasa, protesto yaparlar mı? Sayın Bakan 'bizde böyle bir bir bilgi yok' demekle kaçamazsınız. Sizin sorumluluğunuz var. Cezaevinde değil, başka yerde barındırılması affedilemez. Böyle bir hata, kasıt, kusurunuz varsa bu Yüce Divan'da yargılanmayı gerektiren suçtur. Açıklamanız yeterli değil'' dedi.

 

BDP Grubu adına İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bölüm üzerinde konuşurken, ''Öcalan'ın İmralı'da olup olmadığı'' tartışmaları yapıldığını ifade ederek, ''Bu ülkede bir koster vakası olarak tarihe geçecek olan ağır ihlal yapılırken mahkumun hüviyetine bakılmaz. Söz konusu Tolon ya da Öcalan olduğunda tavrınız değişmemeli, 'avukatıyla niçin görüştürülmüyor?' diye sormanız gerekir'' dedi.

 

Bugünün özel yetkili mahkemelerinin İstiklal Mahkemeleri'nden hiçbir farkı olmadığını savunan Önder, ''Ha Kel Ali, ha Kör Ali. O gün yapılan hoyratlık neyse bugün de odur. 3 Ali, işi o kadar azıtmıştı ki bunları buraya getiren irade 'bir mahkeme de sizin için kurarım' demek zorunda kalmıştır. Bugün ÖYM için söylenen de bunun kibarcasıdır. Çünkü iktidarın kendisine yöneldi. Şeyh Said yargılanırken, 'sanığın idamına, yargılamanın devamına...' diye bir replik bu ülkenin tarihine geçmiştir. Bugün de yapılan budur'' diye konuştu.

 

HABUR SORULDU

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin bölüm üzerinde sorularını yanıtlarken, cezaevlerinde yer olmadığı için hükmü kesinleşmiş olanların infazının ertelenmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

 

MHP'li bazı milletvekillerinin ''Habur'a mobil mahkeme götürdünüz'' demesi üzerine konunun Genel Kurul'da çok tartışıldığını hatırlatan Ergin, ''İhtiyaç olması halinde devlet geçmişte yaptığı gibi bundan sonra da benzer uygulamalar yapar. İmralı'da ceza infaz kurumu var ama oraya o günkü ismiyle DGM, daha sonra Ankara Ağır Ceza Mahkemesi gitmiştir ve bölücü örgüt başını orada yargılamıştır. Güvenlik şartları, değişen gelişen ortama göre usul yasalarında verilen imkan geçmişte kullanılmıştır. Bundan sonra ihtiyaç olursa yine kullanılır'' dedi.

 

Bölüm üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.