HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliğini onaylamayı son güne bırakmasının HSYK’da hakimlerin atamasını içeren kararnameyle ilgisi olduğunu ifade etti.

Erdem Gül’ün Cumhuriyet’teki haberine göre, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder gecikmenin nedeninin farklı olduğunu iddia ediyor.

HSYK’nın bugüne kadarki en geniş kapsamlı yaz kararnamesiyle dün yeniden şekillenen yargı yapısına ilişkin Önder, “Bana göre, Erdoğan onay için yargıdaki bu kararnameyi bekledi” dedi.

Önder, hangi milletvekillerine ‘dokunulacağının’ isim isim belirlendiğini, öncelikle bu isimlere dokunulması için dünkü hakim ve savcı atamalarının yapılmış olabileceğini öne sürdü.

Önder, Erdoğan’ın eğer referanduma götürmeyip son anda onaylaması durumunda daha komisyon aşamasında açıkladığı bu görüşünün doğrulanmış olacağını söyledi.

Önder, “Bana göre bu kararnameyle yargıda operasyonel nitelikte atamalar ve yer değiştirmeler yapıldı. Yani kararnameyle elbette farklı amaçlar da gerçekleşti ama bunların dışında dokunulmazlık konusunda da yargı hazır hale getirildi. Yani artık sadece hükümetin istediği isimlere dokunulmasının, bunun dışında olayın şansa bırakılmamasının ayarlaması yapıldı” dedi.

Meclis’ten yeterli oyu alarak kabul edilmesine karşın Erdoğan’ın referanduma götürme yetkisi bulunuyor. ‘Referanduma mı götürecek?’ sorusunun ortaya atılmasına rağmen, ‘Meclis’ten yeterli oyla geçmiş bir teklifin referandumda vatandaşlara izah edilemeyeceği ve Erdoğan’ın onaylamak zorunda kalacağı’ yorumları da yapıldı.