Sırrı Süreyya Önder, "Zulm ile abad olanın ahiri berbad olur, berbat olacaksınız" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Fatih İlçe Meclisi, Kocamustafapaşa'da düzenlediği halk toplantısıyla kuruluşunu ilan etti. Salona, trafik kazasında yaşamını yitiren HDK Antalya Eşsözcüsü ve ESP/SKM Sözcüsü Rezan Kotil, BDP Kars İl Başkanı Halis Özen ve Saymanı İzzet Varlı'nın resimleri ile Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin isimleri asıldı.

Halk toplantısına gelirken yolda durdurularak gözaltına alınan 7 kişi, BDP yöneticilerinin girişimiyle serbest bırakıldı. 300'ü aşkın kişinin katıldığı halk toplantısına, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ile BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yanı sıra BDP PM üyesi Şamil Altan, KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların bazı şubeleri katıldı.

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, yaptığı açılış konuşmasında, "Acılarda, mücadelede ve örgütlenmede birleşiyoruz" dedi. Devletin Kürt sorunundaki politikasını eleştiren Tüzel, "Hak diyen, özgürlük diyen Kürt halkının sesini kısmak için toplu tutuklama dalgaları sürüyor. Sayılar 5 bini geride bıraktı" diye konuştu. Ermeni soykırımı tartışmalarına dikkat çeken Tüzel, "Siz bu ırkçı politikaları sürdürdüğünüz sürece yeni Hrant'lar da ölür, Kürtler de ölür" şeklinde konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, "Kürdistan seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla, ayakta alkışlanarak salona girdi. Önder, salonu Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. "'Zor günlerden geçiyoruz' sözünü hiç sevmiyorum ama zor günlerden geçiyoruz" diyen Önder, askeri ve siyasi operasyonlara karşı mücadeleye daha fazla katılma çağrısı yaptı. Meclis'te bölgede yaşananları "savaş" olarak tanımlayınca BDP'li milletvekillerine tepki gösterildiğini hatırlatan Önder, "'Bu savaş değil' diyorlar. Bu savaş değilse F-16'nın çoluğun çocuğun üzerine bomba yağdırmasını nasıl tanımlıyorsunuz? Bu bir savaştır, tankıyla, topuyla uçağıyla sürüyor" diye konuştu.

Kemal Burkay'ı kasteden Önder, "'Makbul, işbirlikçi Kürt' deniyor. Bir iki Kürt'ü bulmuşlar, bu halkın evlatları kuytu köşelerde öldürülürken Avrupa'da sefa sürenler şimdi gelip Kürtlere sövüyor" dedi. Önder, Halkların Demokratik Kongresi'ni şöyle tanımladı: "Yoksulluk sınırının altında yaşayan insanları, kentsel dönüşüme karşı evlerinden edilenleri birleştirmenin, halkları yok etmek isteyenlere karşı bariyer oluşturmanın adıdır HDK."

"Gecenin en karanlık zamanı, sabaha, sehere en yakın zamanıdır. Sabaha, sehere en yakın zamandayız" diye konuşan Önder, Türkiye halklarının daha önce de zulme maruz kaldığını ifade ederek, "Ama bu halklar bir gün boyun eğmemiştir. Boynum sizin önünüzde eğilecekse kopsun daha iyi demiştir" diye konuştu. Önder, konuşmasını "Zulüm ile abad olanın ahiri berbad olur, berbat olacaksınız" diye sürdürdü.

Önder, devlet ve hükümet yetkililerine şöyle seslendi: "Her şeyi unutturabilirsiniz, tarihi, hafızayı unutturamazsınız. Emekçiler sofraya oturduğunda o gün uğradığı ayrımcılığı, yoksulluğu sofrada buluyor. Herkes yemek yiyor, emekçiler kaşık kaşık dert yiyor."

Önder, "Yoldaşlar, vaktiniz varsa vaktinizi, emeğiniz varsa emeğinizi, yoksa selamınızı bu oluşumdan esirgemeyin. An serkeftin an serkeftin" diyerek konuşmasını tamamladı. Toplantıda, çok sayıda kişi söz alarak HDK çalışmalarına katılmak istediğini ifade etti. Toplantı Fatih İlçe Meclisi'nin oluşturulması ve Grup Mağara'nın müzik dinletisiyle sona erdi. (anf)