Radyo Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) AKP'den boşalan bir üyelik, MHP ya da HDP'ye verilecek. Üyelik için 14 Temmuz Salı günü Genel Kurul'da gizli oylama yapılacak. Meclis İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise RTÜK üyeliği için Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından bulunan 'formülünün' anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Bu yazıyı göndermek ve bir ‘oldu bittiye getirmek’ açıkça bir anayasa ihlalidir” dedi.

Önder, durumu “Tariflenmemiş bir durum” olarak nitelendirerek, “Bu konuda herhangi bir emsal ve kıyas yapılamayacağı için önce lafzına bakıp kanunun, yeterli değilse teamüller, o da yeterli değilse kura sistemi bugüne kadar uygulanmıştır” dedi.

Önder’in açıklamalarında satır başları şöyle:

“Bu, Sayın Meclis Başkanı’nın bize gönderdiği çözüm önerisi. Bu konuyu görüşmek için dün başkanlık divanı toplandı. Bu toplantıda MHP’li üyelerin tamamı RTÜK üyeliğinin kendilerine verilmesi gerektiğini savunmuş, bunun dışında başkan hariç geri kalan Adalet ve Kalkınma Partisi ‘nden bir üye hariç kura çekilmesi görüşünü bildirmişlerdir.

“Adalet ve Kalkınma Partili üye de MHP’nin görüşlerinden yana fikir beyan etmiştir. Yani ortaya çıkan ağırlıklı görüş, kura yoluyla üçüncü üyeliğin belirlenmesi olmuştur.

“MHP’nin Meclis Başkanlığı’nı Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ikram etmesinin bir diyeti gibi saymak istemiyoruz. Sayın Meclis Başkanı’nın acemiliğine sayıyoruz.”

‘ÇÖZÜLMEZSE ÇOK VAHİM BİR DURUMDUR’

“Bu yazıyı göndermek ve bir ‘oldu bittiye getirmek’ açıkça bir anayasa ihlalidir” diyen Önder, bunun aynı zamanda RTÜK Kanunu’nun 35’inci maddesine de aykırı olduğunu iddia ederek, pazartesi günü Meclis Başkanı Yılmaz’ın Başkanlık Divanı’nı toplayarak bu durumun yeniden ele alınması gerektiğini, aksi halde seçilecek RTÜK üyesinin meşru olmayacağını savundu.

Sırrı Süreyya Önder, iddia ettiği sorunun çözülmemesi durumunda “RTÜK üyeliğine aday göstermemek” gibi bir tavır alıp almayacaklarına ilişkin soruya ise “Çözülmezse çok vahim bir durumdur. Partinin ilgili kurullarında oturup bunu değerlendireceğiz” yanıtını verdi.

YILMAZ, HEM MHP HEM DE HDP'DEN İSİM İSTEMİŞTİ

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ın RTÜK’te boşalacak üçüncü üyelik için hem Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) hem de Halkların Demokratik Partisi’den (HDP) isim istemişti.

Salı günü Meclis'te yapılacak oylamayla RTÜK'ün yeni üyesinin hangi partiden olacağı netleşecek.