HDP İstanbul Milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, "Çözüm süreci başlamadan bir hafta önce bizim dokunulmazlık dosyalarımız, Başbakan'ın talimatıyla anayasa komisyonunda öne alınıp bizim hapse girmemiz sağlanacaktı," diyerek, çözüm sürecinin başlangıcına dikkati çekti ve "Zannediliyor ki hükümet bunu kendi rızasıyla başlattığı bir süreç" dedi.

CNN Türk'te Akif Beki'nin sorularını cevaplayan Önder, Ankara'dan milletvekili adaylığı için parti yönetimine teklifi kendisinin götürdüğünü de anlatırken, 7 Haziran seçimlerine çok bileşenli bir yapıyla katıldıklarını da söyledi.

"SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ"

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 17 Mart 2015teki partisinin grup toplantısındaki tek cümlelelik "Sayın Recep Tayyip Erdoğan, HDP var oldukça, HDP’liler bu topraklarda nefes aldığı sürece sen başkan olamayacaksın!" çıkışıyla ilgili olarak Akif Beki'nin ısrarlı "Fikir sizden geldi" sözleri üzerine, Önder, sloganın patentinin kendisine ait olduğunu, Demirtaş'ın da bunu dile getirdiğini ve bunun altında bir komplo aramaya gerek olmadığını söyledi.

Önde
r, Akif Beki'nin "hedef kitleyi etkilemek için o sloganı düşünmüş olmalısınız" iddiasına karşılık da "Hayır" yanıtını verdi ve şunları söyledi: "O fikir bana aitti evet. Komplo aramaya bu anlamda gerek yok. Bunun gizlisi saklısı yok. O gün tartışmaları hatırlayın. Sürekli 'AKP ile HDP aslında anlaştılar, Tayyip Bey'e başkanlığı HDP'ye ise özerkliği verecekler' diye sürekli şike konuşuluyordu. O gün de son grup toplantısıydı ve bu seçim kampanyasını geride bırakmamız gerektiğini ve eğer bunu yapmassak seçim boyunca bu meseleyi konuşacağımızı söyledim. Onun için bir hamle yapmamız gerekiyordu. Bizler siyasi insanlarız ve Tayyip Bey'i de başkan yapmaya niyetimiz yok. Onun için böyle bir hamle yaptık."

Önder, açıklamalarının ardından, Akif Beki’nin "Demek fikir buradan çıktı" sözlerine karşılık, "N'oldu dövecek misin" diyerek Beki'ye takıldı.

Önder'in açıklamalarından satır başları şöyle:

HDP TEK BAŞINA İKTİDAR OLACAK DURUMDA DEĞİL

HDP şu an tek başına iktidar olabilecek bir durumda değil. Bu ne Türkiye için ne de HDP için mümkün. Bu konuda deneye yanıla yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. İktidar onun için gerçekçi olamaz ama etkin bir siyaset anlayışını benimsiyoruz, hedefliyoruz.

KOALİSYON 'FELAKET' GİBİ SUNULUYOR

Bizim için seçimlerdeki en ideal sonuç; kim kazanırsa kazansın, hangi kombinasyon çıkarsa çıksın, bir hayli daraltılan demokrasi yolunu yeniden açmak ve siyaseti onun üzerinden yapılmasıdır. Şu an koalisyon fikri alabildiğine itibarsızlaştırılmaya ya da felaketin başıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Koalisyon bir konsensüs demektir. Şu anda ülke yönetilemez durumda. Niye yönetilemez durumda? Halk tarafından seçilmekle, mutlak gücü kullanma düşüncesini kullanırım diyen bir anlayış var.

KORKU ÜZERİNDEN OY DEVŞİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

İtirazım koalisyonun öcüleştirilmesinedir. Korkular üzerinden oy devşirme çabasınadır. Bu ülke yönetilemiyor. Bunun en büyük engellerinden biri de yasalar ve Anayasadır. Yeni anayasa üzerinde bir koalisyon kurulması gerekiyor, tek başına iktidar bile olsa. AKP diyelim ki tek başına iktidara geldi, ne olacak, başkanlık tartışılacak.

HÜKÜMET BİZİ HAPSE GÖNDERECEKTİ

Zannediliyor ki hükümet bunu kendi rızasıyla başlattığı bir süreç. Burada meselenin İmralı ve HDP boyutu görmezlikten geliniyor. Bu süreç nasıl başladı? Bu süreç başlamadan bir hafta önce bizim dokunulmazlık dosyalarımız, Başbakan'ın talimatıyla anayasa komisyonunda öne alınıp bizim hapse girmemiz sağlanacaktı. Bu konuda hükümet ciddi ciddi çalıştı. Hatırlayın bunun nedeni de gerilla ile kucaklaşmaydı.

Cezaevlerinde açlık grevleri vardı. Halk, parti binalarında kitlesel eylemler yapıyordu. Alan hakimiyeti tartışmaları yaşanıyordu. Burada devletin hakimiyetinin kalmadığı gibi. MGK'da askeri kanadın bizim bu işi bu yöntemlerle yürütülebilir olmadığını söylemişti. Bunun üzerine hükümet bu ölümleri göğüsleyemeyeceğini düşünerek ilk teması gerçekleştirdi.

İDAM MHP ZAMANINDA KALKTI

Ne diyeceğiz peki? Kürde ne diyeceksin? Bu saatten sonra senin ana dil hakkını vermiyoruz denilebilecek miydi? AKP'nin bu konuda bazen tutumu MHP'ye rahmet okutturacak cinste. MHP diyoruz ama idam da yine onların zamanında kalktı.