HDP yerel seçim politikasını Genel Merkez binası açılışında ortaya koydu. HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, yerel demokrasiyi, eşit temsiliyeti ve eşbaşkanlık modelini esas alacaklarını belirtti. "Düzenin iki partisi, AKP ve CHP karşısında farklı halkların ve inançların, ezilenlerin, mağdurların temsilcileri ile çıkacağız" dedi. Eşbaşkan Sebahat Tuncel de yerel seçimlerin Türkiye gündemini geride bırakmaması gerektiğinin altını çizerek, “müzakere, yeni anayasa ihtiyacı seçimlere kurban edilmemeli” dedi.

Genel Merkez açılışında yapılan basın toplantısında, yerel seçimlerde Sırrı Süreyya Önder'in İstanbul adayı olacağı açıklandı. HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Malatya, Erzincan ve Maraş'ta HDP'nin; Mersin'de BDP'nin seçime gireceğini bildirdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise "el altından 'bizi destekleyin ama bizim yanımızda görünmeyin' diyenlere cevap; adaylığımdır" açıklamasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nin açılışı bugün Ankara'da yapıldı. HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile HDP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in katılımıyla yapılan açılışın ardından "2014 Yerel Seçim Hazırlıkları" konulu basın toplantısı düzenlendi.

TUNCEL: ÜLKE GÜNDEMİ SEÇİMLERE KURBAN EDİLMEMELİ

İlk sözü alan, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, genel merkez binalarının gecekondulara yakın bir yerde olması için, "Halkın partisi olduğumuzu anlatmak amacıyla burayı seçtik" dedi.

HDP'nin kadın hareketleri, LGBTİ bireyler ve demokrasi mücadelesinde tüm ötekileri kapsayan bir çatı olduğuna dikkati çeken Tuncel, kadın adayları da artıracaklarını belirtti. Dünya Maden İşçileri Günü dolayısıyla da iş cinayetlerine değinen Tuncel, bütün işçileri selamladı.

Yerel seçimlerin, Türkiye gündemini geride bırakmaması gerektiğinin altını çizen Tuncel, "Devlet toplumla yeni bir müzakere yapmak zorunda; bu müzakere seçimlere kurban edilmemeli. Yeni anayasa ihtiyacı, çözüm ve barış süreci yerel seçimlere kurban edilmemeli" diyerek, AKP'yi sorunlara seçim hesabı yapmadan yaklaşmaya çağırdı.

KÜRKÇÜ: ADAYIMIZ; İŞ KEPÇESİNİN ÖNÜNE ÇIKAN ADAM!

Toplantıda konuşan, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP'nin teşkilatlandığı 60 ilde seçimlere gireceğini söyleyerek, yüz kızartıcı suç işleyenler ve kadına şiddetten hüküm giyenlerin aday adayı dahi yapılamayacağını vurguladı.

"İttifak" iddiaları için, "Bizim dışımızda, hakkımızda yapılmış olan haber ve yorumlara cevabımız, herhangi bir ortaklığın parçası olmadığımızdır" diyen Kürkçü, "Yerel seçimlerde kutuplaşma kabul edilemez. Biz halkın egemenliğini temsil ediyoruz ve bu bakımdan yerel seçimleri fırsat olarak görüyoruz. Biz kendi başımıza kendi adaylarımızla seçimdeyiz. Türkiye'yi ortadan ikiye ayıran hakim sesi kısacağız.  Yeni yerel yönetim tarzını uygulayacağız" diye konuştu.

Beyoğlu'ndaki adaylarının bir çöp toplayıcısı işçi olduğunu da açıklayan Kürkçü, kendilerini 'deneyimsiz' bulanlara, "Yerel seçimlerde biz Kürdistan'dan tecrübe sahibiyiz. İki partiyiz ama ikili siyaset izlemiyoruz" cevabını verdi.

"Düzenin iki partisi, AKP ve CHP karşısında farklı halkların ve inançların, ezilenlerin, mağdurların temsilcileri ile çıkacağız" diyen Kürkçü, İstanbul adaylığı için ise "Vekilimiz Sırrı Süreyya Önder hem halkın hem de bizim İstanbul adayımızdır. 'O iş kepçesinin önüne çıkan adamı aday yapın' diyen halkın taleplerine de cevap vermiş oluyoruz" açıklamasını yaptı.

MALATYA, ERZİNCAN VE MARAŞ'TA HDP; MERSİN'DE BDP

Kürkçü, yerel demokrasi ve yerinden yönetim politikasını Türkiye'nin her yanında aktif kılmaya çalışacaklarını ifade ederek, aynı zamanda, eşit kadın temsilini ve eş başkanlık modelini bütün yerel yönetimlerde ve belediyelerde hakim anlayış haline getirme mücadelesi verdiklerini kaydetti.

İzmir ve Ankara'da da aday adaylarının olduğunu, bu isimlerin önümüzdeki günlerde halkın inisiyatifi ile belirleneceğini bildiren Kürkçü, "Malatya, Erzincan ve Maraş'ta HDP ile seçimlere gireceğiz. Mersin'de ise seçime BDP girecek" dedi.

Kürkçü, 15 Aralık’ta aday adaylıklarıyla ilgili bir toplantı yapacaklarını özlerine ekledi.

ÖNDER: CEVABIM; ADAYLIĞIMDIR

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, CHP'nin politikasını eleştirerek, "CHP kadar emek harcamadan, beleş oylara konan, solun oylarına ipotek koymuş bir parti daha yoktur. Size diyeyim; hiçbir solcu emek, kent hakkı ve Kürt sorunundaki CHP riyakarlığını daha fazla kaldıramaz" diye konuştu.

"CHP'nin Gezi direnişini de ipoteği altına almak istediğine" vurgu yapan Önder, bunu kabul etmeyeceklerini belirtti. AKP hükümeti ve İstanbul Belediyesi'nin Gezi direnişinde üstlendiği olumsuz role değinen Önder, "Gezi'de yaşamını yitiren insanlarımızın kanı Kadir Topbaş'ın üzerine sıçramıştır" dedi.

Önder, adaylığına ilişkin ise "El altından 'bizi destekleyin ama bizim yanımızda görünmeyin' diyenlere cevap; adaylığımdır. Ayıbı ben değil bu lümpen ağızla konuşanlar yapıyor. Dürüst olmayan siyasetin Gezi'nin ortaya çıkardığı ruhta yeri yoktur. Ağzımız açık, yüzümüz ak meydandayız. Halka sesleniyorum; Seçime girmeyi ayıp addeden zihniyete bir tokat atın da sesi ABD'den duyulsun" dedi.

TÜZEL'DEN KATILIM ÇAĞRISI

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, HDP'ye, katılmak isteyen herkesi beklediklerini söyledi.

"Demokrasiyi yerelde başlatmak için yerel seçimleri önemsiyoruz. Halkın yanyana olmasını son derece önemsiyoruz. Herkesi bu çatı altında, HDP çatısı altında aday olmaya çağırıyorum" diye konuştu. (ANF)