BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Trabzon Şoförler Cemiyetine bağlı bir kamyoncu olduğunu belirterek, cezaevinden çıktıktan sonra geçimini sağlamak için bir süre kamyonculuk yaptığını kaydetti.

MHP, şoför esnafının sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini TBMM Genel Kurulu gündemine getirdi. Konu hakkında konuşma yapan CHP’li Mehmet Ali Susam öneriye karşı çıkarken, BDP’li Sırrı Süreyya Önder kendisinin de bir kamyoncu olduğunu belirterek öneriye destek verdi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, ülkenin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, taşımacılığın karayolu ile yapıldığını söyledi.

Taşımacılık yapan şoförlerin birçok sorunu olduğunu belirten Susam, “Şoförler birçok belge alıyor. Bu belgeler verilirken şoför odaları çok fazla müdahil olmuyor. Bu belgelerin verilmesinde meslek odaları aktif olmalı” dedi.

Susam, mazot fiyatlarındaki verginin yüksek olması nedeniyle yakıtın pahalı olduğunu ve bundan dolayı da şoför esnafının kaçak mazota yöneldiğini iddia ederek, “Bu da normal mazot kullanan şoför ile kaçak mazot kullanan şoför arasında haksız rekabete neden olmaktadır” dedi.

Önerinin lehinde söz alan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, şoför esnafına ucuz yakıt temin edilmesi gerektiğini kaydetti.

Şoför esnafının parayla 41 belge almak zorunda bırakıldığını belirten Dedeoğlu, belge almada esneklik sağlanması gerektiğini kaydetti. Dedeoğlu, “Mazotun litresi 3 TL, belgesi olan 1,7 TL'ye alabiliyor, bu da haksız rekabete neden oluyor” dedi.

“800 BİN KAMYON VAR”
Öneri lehinde konuşan BDP'li Sırrı Süreyya Önder, Trabzon Şoförler Cemiyetine bağlı bir kamyoncu olduğunu söyledi.

“Bir kamyoncu olarak konuşacağım” diyen Önder, cezaevinden çıktıktan sonra geçimini sağlamak için bir süre kamyonculuk yaptığını belirtti.

“K-1, D-1 belgeleri dediğiniz zaman kimse anlamaz” diyen Önder, bu belgeleri almak için 25 ton taşıma kapasitesine sahip araç, yani en az iki kamyon olması gerektiğini bildirdi. Önder, “Kamyoncuların birçoğu senete çalışır. Kamyonunu alır ve uykusuz bir şekilde aracını sürerek senedini ödemeye çalışır” dedi.

Hızlı trenle yolcu taşımacılığına önem verildiğini ancak mal taşımacılığının düşünülmediğini dile getiren Önder, karayollarında AB ortalamasının çok üstünde bir şekilde, 800 bin civarında kamyon olduğunu söyledi.

BDP'li Önder, 2,5 milyar dolarlık kaçak yakıt piyasası olduğunun söylendiğini belirterek, “Kaçak yakıt Kürtlere mal edilmek isteniyor ama en büyük iki kaçakçıdan birincisi devlet, ikincisi dağıtım tekelleridir. Devlet niye kaçakçı? Çünkü malın reel değerinden çok fazla vergi alıyor” dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, şoförlerin sorunlarının önemli olduğunu ancak Meclisin bugünkü gündeminde İçtüzük Değişikliği Teklifinin olduğunu söyledi.

“KAYIP KAÇAK BEDELİ 2 MİLYAR LİRA”
CHP de elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi nedeniyle tüketici aleyhine ortaya çıkan olumsuz durumun giderilmesi amacıyla verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesini istedi.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, önerinin lehinde yaptığı konuşmada, kayıp kaçak bedellerinin elektrik faturalarında gizlendiğini söyledi.

Kayıp kaçak bedelinin 2 milyar lirayı aştığını iddia eden Güven, bunun haksız bir şekilde vatandaşın sırtına yüklendiğini ifade etti. Güven, Danıştay'ın, sayaç okuma bedelinin haksız olduğuna karar vermesine rağmen, bu bedele zam yapılarak uygulanmaya devam edildiğini öne sürdü.

Güven, “Elektrik kamu hizmetidir, tamamen piyasa koşullarına bırakılması kabul edilemez. Bir köy borç nedeniyle, - borcunu ödediğini belirtiyor - 1,5 yıldır elektriklerinin kesik olduğunu ifade ediyor. Peki onlar elektriksiz nasıl yapacak, devlet kamu hizmetini neden yerine getirmiyor?” diye sordu.

Boş olan bir evine hiç elektrik kullanılmadığı halde, yanlış okunduğu için 9 bin lira elektrik faturası geldiğini söyleyen Güven, “İtiraz ettim. İlk söylenen 'önce ödemem gerektiği sonra işlem yapılabileceği' şeklindeydi. Milletvekili olarak bu sorunu hızlı bir şekilde hallettim. Peki vatandaş ne yapacak?” dedi.

Önerinin lehinde konuşan MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy ise elektriğin yüzde 42'sinin vergi olduğunu iddia etti.

Bunun çok yüksek bir oran olduğunu belirten Özensoy, “Bunu Maliye Bakanına sormuştum, O da 'haksız bir uygulama ama doğru bir uygulama' demişti. Peki haksızsa nasıl doğru oluyor?” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, MHP ve CHP'nin önerileri kabul edilmedi.