HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığıyla ilgili şu an için vazgeçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtirken, "Kendine aşık insanlarla dolu ortalık. Kendi heykelini yontan, kendisiyle meşgul. Bu kentin ihtiyacı olan kendisiyle meşgul insanlar değil kentiyle meşgul insanlar. Kentiyle meşgul olacak, hemhal olacak ve sıkıntı kaynaklarını, bu talan edilen ekosistemi, bu neoliberal azgın iştahı durduracak bir program, bununla orantılı bir duruş olacak... Ben o zaman seve seve feragat ederim" dedi.

Habertürk TV'de yayınlanan 'Başkent Gündemi' programına konuk olan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in "4 ay içinde evlenirse nikahını ben kıyarım" sözleriyle ilgili olarak da konuştu. "Evlilik sanırım bana göre değil. 4 aya da 4 yıla da yetişemem herhalde dul olarak yola devam edeceğiz. Zamanla derdim var bir sürü de sıkıntım var. Gece uyuyamayan bir adamım," diye konuşan Önder, "Kim beni ne etsin. Herkesin uyuduğu saatlerde ya okuyorum ya yazıyorum" dedi.

'PROTOKOLE GEREK YOK'

Şivan Perwer'in Diyarbakır'da düzenlenecek el ele yürüme etkinliğine çağrılmaması üzerine yaptığı açıklamada, "Ne gereği var bu protokollere, halkla sanatçısı arasına kim girebilir" diyen Önder, "Şivan Şivan'dır. Ne muktedirlere, ne başkalarına borcu yoktur. Sadece bu mğcadele için ölenelere bir selam etseydi, teşekkür etseydi iyi olurdu. Yoksa ne zaman gelirse başımızın üstünde yeri vardır" dedi.

'SÜRECE CAN SUYU'

Önder, "Bu ağaç kuruyacaktı bir can suyu verildi. Dünyada da böyle olur. Kolay bir şey yürütmüyoruz. Çünkü yavaşladı durdu. Çünkü demokratikleşme yolunda kararlı cesur irade ortaya çıkmadı. Şimdi tekrar bir devinim başladı devamının hızla gelmesi lazım hayır iş uzarsa şerre dönüşür," diye belirtti.

"BARZANİ VE ÖCALAN SAYGIN KÜRT LİDERLERİDİR"

Öcalan ile Barzani arasında çekişme var mı sorusuna cevaben, "Böyle bir çekişme olmaz. Barzani saygın bir Kürt halk önderidir. Öcalan da aynı şekildedir. Kapsama alanları çok farklı ve birbirlerine hitapları çok saygılıdır. Çözüm için sayın Öcalan ile görüşmek yeterli" şeklinde konuştu.

İSTANBUL ADAY ADAYLIĞI

"Medyada yer alış biçimiyle, benimki gibi başı sonu bağlanamayan laflarda büyük sıkıntı var. Aday adaylığımdan vazgeçmem söz konusu değil ama vazgeçebilirim dedim, zaten bunu ilk açıkladığımda da söyledim. Bizim üstümüzde benim ciğerimde hissettiğim barış süreci yani Kürt meselesi... Bir bu var. İki, Gezi'de hayatını kaybeden civanlar var. Üç, işinden aşından olan sağlığını yitiren, gözünü yitiren insanlar var. Bunun yerel seçimle bağlantısı ne? Bütün bunlar kent iktidar alanıyla ilgili bir yaşamsal farklılıktan çıktı. Ben bu kenti bu hoyratlığa bir daha teslim etmem. Eğer adaylıktan vazgeçeceksem bu konuda bir ışık doğar, bir dönüşüm sağlanır. Bu da ilkesel olur ve kamuoyunun gözü önünde olur. Bunlar çok önemli kriterler. Bunlar olursa benim kendimi dayatmam mümkün değil.

Kendine aşık insanlarla dolu ortalık. Kendi heykelini yontan, kendisiyle meşgul. Bu kentin ihtiyacı olan kendisiyle meşgul insanlar değil. Kentiyle meşgul olacak, hemhal olacak ve sıkıntı kaynaklarını, bu talan edilen ekosistemi bu neoliberal azgın iştahı durduracak bir program bununla orantılı bir duruş olacak ben o zaman seve seve feragat ederim."

Sırrı Süreyya Önder ayrıca soru üzerine, Selahattin Demirtaş'la beraber bir düet  yapabileceklerini, Demirtaş'ın saz kendisinin cümbüş çalabileceğini söyleyip, "yeter ki barış gelsin bu topraklara", dedi, Pervin Buldan'ın da sesinin çok güzel olduğuınu, onun da stran (türkü) söyleyebileceğini belirtti. (Radikal)