İmralı Heyeti üyesi ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Dolmabahçe'de HDP heyeti ve hükümet temsilcilerinin görüşmelerinin ardından birlikte açıklama yapılmasını doğru bulmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi: "Bu yaklaşım iyi bir yaklaşım değil." Önder, Arınç'ın, "Cumhurbaşkanı böyle yapmasa mektup değişik olurdu" açıklaması için de "Mektupta silah bırakmaya yönelik bir tarih yoktu, virgülüne bile dokunmadık" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Milliyet gazetesinden Namık Durukan'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"ANLAŞILDI Kİ GÖRÜŞ AYRILIĞI OLAN BİZ DEĞİLMİŞİZ"

"Bugüne kadar yürütülen önemli bir algı operasyonu vardı. Bazen ‘ Öcalan iyi, Kandil kötü’, bazen ‘Öcalan iyi, Selahattin Demirtaş kötü’, bazen ‘HDP iyi falanca kötü…’ Oysa başından beri Kürt siyasal hareketi bütün kurumlarıyla Öcalan’ın yerleştirdiği perspektif çerçevesini benimseyerek savunuyordu. ‘Öcalan, böyle dedi’ diye değil, gerçekten yeni bir perspektif, derinlikli bir değerlendirme ve nihayetinde barışı ve demokratik siyaseti hedeflediği için bütün kurumlar bu şekilde savunuyordu.

"Anlaşıldı ki görüş ayrılığı olan biz değilmişiz. Hükümet, devlet blokunda; AKP'nin kendi içerisinde önemli bir görüş ve yaklaşım farklılığı var. Biz bundan bir keyif çıkaracak değiliz. Bu ayrılığı da derinleştirici bir yaklaşım sergilememiz de beklenmemeli. Bunu sağlık göstergesi olarak görüyoruz üstelik. Herkes eteğindeki taşı kamuoyunun önünde ikinci bir ajanda ya da kaygılar, endişelerin eşlik ettiği bir zihin yerine kamuoyunda açık açık herkes istediğini istemediğini söylemeye başlarsa bu sürecin aleyhine olan bir şey olmaz.

"Neticede bütün zaaflarına ve sıkıntılarına rağmen demokratik yöntemlerle yürüyen bir ülkeyiz. Şimdi hal böyle ise sizin beyan ettiğiniz hiçbir görüş hissiniz olarak kalamaz.”

"BU, İYİ BİR YAKLAŞIM DEĞİL"

Önder, Erdoğan’ın, “Öcalan’ı meşrulaştırır” yönündeki açıklamasını ise, “O değerlendirme başta sona sorunlu” diye değerlendirdi. Önder, "Sürece yönelik İmralı’da görüşmeler devam edecek mi?” sorusunu, “Muhataplarımız bakımından şu an yaşadığımız bir sorun yok” diye yanıtladı. Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sürece dair görüşmelerin yanlış olduğuna yönelik eleştirisi için de, “Bu yaklaşım iyi bir yaklaşım değil” diye konuştu.

‘MEKTUBUN VİRGÜLÜNE DOKUNMADIK’

Önder, İMC TV’de katıldığı programda ise Arınç’ın, “Cumhurbaşkanı böyle yapmasaydı mektup daha değişik olabilirdi” yönündeki açıklamasına dikkati çekti. Önder, “Buna imkan yok. Çünkü bizim sayın Öcalan’ın yazdığı metne, ne bir virgül ekleme ne bir virgül eksiltme gibi bir yetkimiz yok” dedi. Önder, "Mektupta silah bırakmaya yönelik tarih yoktu" dedi.