HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde Nemrut Dağı'nı da içine alan Milli Park Havzası'ndaki Kahta Çayı üzerine yapılmak istenen Hidroelektrik Santral’e (HES) karşı çıkan köylülere destek ziyaretinde bulundu.

Köylülerle birlikte Kahta Çayı kenarına giden Önder, bölge köylülerinin dinlenip onların talebine uyulması gerektiğini söyledi.

'MUHATAP JANDARMA'

Bölge halkının binlerce yıldır bölgede yaşadığını söyleyen Önder, Kahta Çayı bölgesinin dünyanın en eski, en kadim yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade etti.

Önder, "Kahta Çayı son derece önemli bir su kaynağı. Burada yaşayan halk kendisi için bir itirazda bulunuyor, normalde bunun karşısına gelmesi gereken DSİ müdürü, kaymakam, vali, bakan ve yöre milletvekilleridir. Sen buraya jandarmayı neden gönderiyorsun? Köylü burada eşkıyalık yapmıyor ki, toprağına geleceğine sahip çıkıyor" diye konuştu.

'İKNA EDİN'

Bölgede yapılacak HES’e burada yaşayan halkın dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Önder, "Etkilenecek bütün köylerin önce muhtarlarını, sonra köylüleri çağırır karar sürecine katarsın. İkna edebilirsen, gerekli ise, faydalı ise bütün köylülerin yani birinci dereceden mağdur olacak herkesin onayını alırsın sonra yaparsın. Nereye HES yapılmışsa su kurumuş, bu işte bir yanlışlık yok mu?" diye sordu.

‘ANKARA'DAN OLMAZ’

Bölgeye zamanında itirazlara rağmen çimento fabrikası yapıldığını kaydeden Önder, "Millet 'Yapmayın, etmeyin burası yeri değil gidin 14 kilometre aşağıya yapın' dedi, dinlemediler. Orası kepir topraktı. Şimdi o etrafta ot bile yetişmiyor. Bu işler Ankara'da masada oturup 'Ben orayı ona verdim' demekle olmuyor" dedi.

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı)