Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görüşen davayı takip eden Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkiye yargısını, daha fazla gecikmezsizin ve siyasi önyargılara kapılmaksızın, başlattığı işin sonunu getirmeye çağırdı.

CİNAYET TAMAMEN AYDINLATILMALI

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu temsilcisi Johann Bihr Yargıtay'ın 2013'teki bozma kararının ardından yeniden başlayan soruşturmaya dair memnuniyetini, “Onca bekleyişten sonra yargı, at gözlüklerini nihayet çıkarıyor” sözleriyle ifade etti.

“Polis memurları ve istihbarat görevlilerinin ifadelerinin alınması, kamu makamlarının işin içinde olduğu sekiz yıldır bariz olan cinayetin örgütsel yanını ortaya koymaya başlıyor. Umuyoruz ki, cinayetin tamamen aydınlatılması için geç kalınmamıştır ve de soruşturma bir kez daha politik amaçlar uğruna araçsallaştırılmaz. Hrant Dink’e adalet için zamanın büyük önemi var”.

DAVA YENİDEN GÖRÜLÜYOR

Cinayetten sekiz yıl sonra yeniden görülmeye başlanan davada İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay'ın bozma kararına uymaya karar vermişti. Mahkeme dün görülen duruşmada hem Dink ailesi avukatlarının hem de sanık Erhan Tuncel'in talebi olan soruşturmanın derinleştirilmesi talebini reddetmişti.

Daha önce de Çocuk Mahkemesi'nde görülen tetikçi Ogün Samast'ın davasını ana davayla birleştiren mahkeme Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamakta olan eski Trabzon Jandarma Komutanı Emekli Albay Ali Öz’ün dosyası hala İstanbul’daki ana dosyala birleştirilmemişti.

KAMU GÖREVLİLERİ SORUŞTURMASI 

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Savcısı, Kasım 2014’ten bu yana şüpheli sıfatıyla güvenlik kuvvetlerinin dokuz yetkilisinin ifadesine başvurdu.

İfadesi alınanlar arasında eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürleri Ahmet İlhan Güler ve Ali Fuat Yılmazer, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de bulunuyor.

Söz konusu ilk ifadelerin ardından Trabzon Emniyeti istihbarat görevlileri Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu, Hrant Dink cinayetini önlemek için harekete geçmedikleri gerekçesiyle 13 Ocak’ta, Cize Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmiş olan Ercan Demir ise 19 Ocak'ta tutuklanmıştı. Zenit ifadesinde amirlerini suçlayarak “Gerçek failler kendisini kamufle etti” demiş, Demir ise iddiaları reddetmişti.

Kaynak: Bianet