Irak’ta Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Şiiler tarafından yaşayan en büyük dini mercilerden kabul edilen Ayetullah Ali Sistani’nin temsilcisi Şeyh Abdulmehdi Kerbelai, Şii müslümanlar için kutsal bir şehir olan Kerbela'da Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı halka 'silahlarınızı alın ve ülkeyi IŞİD'e karşı savunun' çağrısında bulundu. Şii teolojiye göre, Ayetullah Sistani gibi 'merc-i taklid' (taklit edilecek merci) konumundaki büyük ayetullahların fetvalarının bütün Şiiler için bağlayıcılığı var.

Sistani'nin IŞİD'e karşı ‘cihad’ emri vermesinin ardından, bir diğer Şii lider Irak Yüksek İslam Konseyi Lideri Ammar El Hekim'in de asker üniformalı fotoğrafları sosyal medyada yer aldı.

Ammar El Hekim'in asker üniformalı fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi üzerinden paylaşıldı.

El Hekim'in resmi hesabı olduğu öne sürülen Facebook sayfasında, asker üniformalı ve silah kullanırken çekilmiş fotoğrafları paylaşıldı.

SADR’DAN YÜRÜYÜŞ ÇAĞRISI

Iraklı Şii lider ve din adamı Mukteda Sadr ise, IŞİD'in ilerleyişine karşı destekçilerine 21 Haziran'da ülkenin tüm eyaletlerinde askeri yürüyüş düzenlemeleri çağrısında bulundu. Sadr ve ammar Hekim aynı zamanda Başbakan Nuri Maliki’ye karşıtlığıyla biliniyor. Ancak her iki lider de Maliki ile olan ihtilaflarını bir tarafa bırakmış görünüyor.

Özellikle Sistani’nin çağrısının ardından çok sayıda kişi Irak ordusuna gönüllü olarak yazıldı. Başbakan Maliki ise Sistani’nin bu çağrısının Sünnilere karşı olmadığını ve tüm Irak halkını korumak amacıyla yapıldığını söyledi.

Irak devlet televizyonu El Irakiyye'ye göre, Irak'ın çeşitli bölgelerinden IŞİD'e karşı savaşmak için orduya katılan gönüllülerin sayısı şimdiden 3 milyona ulaştı.

'IŞİD'LE SAVAŞMAYA HAZIRIZ’

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yakınlığıyla bilinen yarı resmi haber ajansı ISNA'ya göre, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Suriye'den sonra Irak'ta da savaşmaya hazır olduklaırnı açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de cumartesi günü Irak’ta silahlı grupların ülkede 30 Nisan’daki seçim sonuçlarının intikamını almaya çalıştığını söylemişti. Ruhani, “Eğer Irak hükümeti bizden yardım isterse bunu sağlarız, şu ana kadar onlardan bir talep gelmedi. Biz kendilerine yardım teklifinde bulunmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Pazartesi günü ise İran'ın nükleer programının görüşüldüğü Viyana'da bir araya gelen İranlı ve ABD'li yetkililerin, IŞİD hakkında kısaca görüştüğü açıklandı. IŞİD, Irak'ta ülkenin en büyük ikinci kenti olan Musul’dan sonra Tikrit'i de ele geçirdikten sonra Suriye’deki operasyonlarını durdurarak tamamen Irak’a odaklandı.

Irak ordusu da, Musul’u kaybettikten sonra çevre bölgelerde yeniden yapılanmaya ve özellikle başkent Bağdat’ı korumaya çalışıyor. IŞİD, hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı. (gazetevatan)