CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Dışişleri Bakanı'na "Türkiye'ye son bir ay içerisinde IŞİD saldırısından kaçarak gelen sığınmacıların sayısı nedir? IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye gelen bazı sığınmacıların sınırda durdurulduğu, ülkeye girişine izin verilmediği için üç çocuğun sınırda hastalıktan öldüğü iddiası doğru mudur?" diye sordu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sunan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, IŞİD isimli örgütün Irak'ın Şengal Kenti ve civar bölgelerine yaptığı saldırılar ve katliamlar neticesinde on binlerce Ezidi önce Şengal dağlarına kaçtığı ve daha sonra da bölge ülkelerine sığındığına işaret etti.

Tanrıkulu, "IŞİD'in Ezidilere karşı soykırım girişimi sonucu şu ana kadar en az 3 bin kişinin katledildiği ifade edilmektedir. Uluslararası toplumdan ve çeşitli devletlerden bu soykırım girişimine karşı sert tepkiler gelirken, AKP hükümetinin bu vahşete karşı sessizliği son derece anlamlı ve hükümetin IŞİD'e bakışına dair değerlendirmeleri haklı çıkarıcı niteliktedir. Uluslararası kuruluşlar Şengal ve Mahmur Halkı için çeşitli insani yardım çalışmaları başlatırken bazı devletler de IŞİD tehdidi altındaki yüz binlerce sivilin korunması için çeşitli tedbirler aramaktadır. IŞİD'in saldırıları sonucu Türkiye'ye 2 bin dolayında Şengallinin kaçtığı ancak hükümetin söz konusu sığınmacılar için dikkate değer herhangi bir yardım çalışmasının yapılmadığı da görülmektedir." dedi.

Tanrıkulu, Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Türkiye'ye son bir ay içerisinde IŞİD saldırısından kaçarak gelen sığınmacıların sayısı nedir?

IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye gelen bazı sığınmacıların sınırda durdurulduğu, ülkeye girişine izin verilmediği için üç çocuğun sınırda hastalıktan öldüğü iddiası doğru mudur?

IŞİD vahşetinden kaçarak gelen sığınmacılardan hangi gerekçeyle pasaport istenmektedir?

Pasaportu olmayan Şengalliler, IŞİD'in yapacağı katliamlara maruz mu kalacaktır?

Şu ana kadar (14 Ağustos itibariyle) kaç Şengalli, pasaportu olmadığı için sınırdan geri çevrilmiştir ya da sınırda beklemektedir?

İsrail'in Gazze saldırısı sonucu yaralanan çok sayıda Filistinlinin Türkiye'de tedavi edilmek üzere getirildikleri bir ortamda, aynı uygulamanın Şengalliler için yapılmamasının, Şengal halkının Ezidi kimliğiyle bir ilgisi bulunmakta mıdır?

Aç ve susuz olarak haftalardır dağlarda varlık mücadelesi veren elli binin üzerindeki Şengallinin kurtarılması için herhangi bir çabanız olacak mıdır?

IŞİD'in Atatürk Barajı'nın kapaklarının açılmaması halinde terörünü İstanbul'a da taşıyacağına dair basına yansıyan tehditleri karşısında herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

IŞİD vahşetinin durdurulması için şu ana kadar somut olarak atılan adım var mıdır? Varsa bu somut adımlar nelerdir?

Dışişleri Bakanı olarak, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğini ifade edenleri vatan hainliğiyle suçladınız mı? Bu suçlamanın dayanağı nedir?"