Halkların Demokratik Partisi (HDP), Parti Meclis üyesi Sezai Temelli 1 Kasım seçimlerinini ve sonrasında HDP’nin yürüteceği politikayı İMC TV’de yayınlanan 3 Manşet programında anlattı.

Temelli, Soner Şimşek’in sorusu üzerine, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Cumhuriyet gazetesine verdiği mülakatta yer alan “PKK’nin, YDG-H’nin savaşı şehir merkezlerine taşıması, demokratik özerkliği sadece öz savunma ve hendeğe indirgeyen davranışı yanlıştı. Halk buna ilk günden tepki verdi. Ancak bu yanlışta ısrar edildi. HDP’nin gücü ise maalesef bu yanlışı önlemeye yetmedi” şeklindeki sözlerine ilişkin konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın defalarca kez karşılıklı ateşkes çağrısında bulunduğunu hatırlatan Temelli, “Altan beyin açıkladıkları kendi görüşeridir. Yani partinin Parti Meclisinde ortaklaşılımış, MYK’da ortaklaşılmış parti adına bir açıklama değildir. Evet milletvekilimizdir. MYK üyemizdir ama bu açıklamaları partinin ortak değerlendirmeleri değildir” dedi

Temelli şöyle devam etti:

"Altan bey, kendi düşüncelerini açıklıyor. Fakat biraz önce bahsettiğim neden sonuç ilişkisini Altan beyin de değerlendirmesi gerekiyor. Şunu çok net söyleyebiliriz. Evet, bu henedekler kazılmasaydı. Öz savunma dediğimiz mesele, demokratik bir ortamda, özerk demokratik bir mücadelenin gerçeklşmesi meselesi olarak, bir savunmaya keşke ihtiyaç duyulmasaydı. Şimdi bunlar başka birşey. Ama bir savaş konsepti tasarlanmış ve hayata geçirilmişse, saldırıyorsanız, insanları öldürüyorsanız, insanların da kendini savunması bunun doğal bir sonucu."

Abluka uygulanan ve insanların kendilkerini savunmak zorunda kaldığı bütün yerlerde HDP’nin oyunda bir düşüş olmadığını söyleyen Temelli, “Altan beyin yorumlaması tamamiyle sonuca bakarak, nedensellik ilişkisinden kopuk. Sanırım sandıkları yeterince analiz etmeye vakit de bulamadı. Çünkü daha seçimler biteli bir hafta oldu. Sandık sonuçlarına baktığında bu argümantasyonu güçlendirecek hiçbirşey yok ortada.” (İMC TV)

HDP'li Tan: AKP'den HDP'ye gelen seçmenin üçte ikisi halen HDP'de