15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 77’inci yıl dönümünde idam edildikleri yerde anıldı.

Seyit Rıza ve arkadaşlarını anmak üzere Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde bir araya gelenler “Dersim insanlık katliamıdır” ve “Şehîd namirin” pankartları arkasında Buğday Meydanı’na geldi.

‘MEZAR YERİ AÇIKLANSIN’      

Burada düzenlenen anma töreninde Seyit Rıza’nın torununun oğlu olan Rüstem Polat bir konuşma yaptı. Polat dedesinin mezarının yerinin açıklanmasını istediklerini belirti.

“77 senedir bu insanların hala mezar yerleri belli değildir. Artık hükümet geçmişiyle yüzleşsin. İsteğimiz şudur, ölülerimizin kefensiz yatan kemiklerini Dersim’in kutsal topraklarına ziyaretlerine gömelim ve her sene onların mezarlarını gidip ziyaret edelim. Bir lokma dağıtalım, bir Kur’an okuyalım. Herkesin hakkı olduğu gibi bizim de hakkımız budur.

“Geçtiğimiz yıllarda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştük ve bize ‘mezar yerlerini söyleyeceğiz’ dedi. Başbakan özür diledi ama özrün arkası boştur. Mezar yerleri bize söylenmedi ve bu bizim içimizde bir yaradır.”

‘KATLİAM ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR’        

Anmada Halkların Demokratik Partisi (HDP) Elazığ İl Eş Başkanı Yunus Güneş bir açıklama yaptı.

“1921’de Koçgiri’de, Palu’da, Ağrı’da, Zilan’da, Dersim’de, Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Roboski’de katledilenler ile 77 yıl önce Seyit Rıza ve arkadaşlarının şahsında 50 binden fazla insanı katleden bu zihniyet, ortak ideolojinin ürünüdür.

“1938’de Dersim’de yaşanan katliam zihniyeti devam ediyor. Bugün de Şengal’de, Rojava’da emperyalist devletlerin besleyip büyüttüğü vahşi tekçi IŞİD çetesi, yine halkları yok etmeye, onlara karşı katliamlar yapmaya devam etmektedirler.”

(imctv)