BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl milletvekili İdris Baluken, 14 yaşındaki E.A.’ya tecavüz eden uzman çavuşların serbest bırakılmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Bingöl’ün Solhan ilçesi Hazarşah köyü nüfusuna kayıtlı E. A. isimli kız çocuğunun ifadeleri sonucunda, 6 uzman çavuş tarafından cinsel istismar ve tecavüze uğradığının anlaşıldığını belirten Baluken, “1997 doğumlu E.A.’nın savcılığa şikayeti sonucu başlatılan soruşturma kapsamında uzman çavuşlardan dördü önce tutuklanmış, sonra da itiraz üzerine serbest bırakılmıştır. Henüz 14 yaşında Yusuf A., İlker Y., Mustafa T., Mevlüt K., Serdal K. ve Hakkı adlı askerler tarafından defalarca cinsel istismar ve tecavüze maruz bırakılan E.A.’nın, bilirkişi raporunda da samimi beyanlarda bulunduğu kaydedilmiştir” dedi.

Baluken, tüm bunlar yaşanırken, uzman çavuşların serbest bırakılmasının, dosyaya gizlilik kararı konmasının ve ayrıca aynı köye şu anda yeni bir askeri karakol yapılıyor olmasının bölge halkının tepkisine yol açtığını da kaydetti.

“Belirtmek gerekir ki, devletin bu tarz bir vicdansızlığı ve adaletsizliği ortaya koyması, yeni karakol yapmak istemesi bölge halkında ciddi anlamda huzursuzluk yaratmaktadır. Bu mahkeme süreci ve yeni karakol yapımının sürmesi kabul edilebilir değildir” diyen Baluken’in soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“-İlgili bakanlığınız tarafından söz konusu uzman çavuşlar hakkında açılmış soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

-Yetkili mahkeme heyetinin uzman çavuşları salıverme gerekçesi nedir? Bu salıverilmenin insani, ahlaki ve hukuki açıdan izahatı var mıdır?

-16 yaşındaki kız çocuğunun tecavüz ve cinsel istismara maruz bırakıldığı karakol komutanı hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, ne aşamadadır?

-Mahkeme heyetinin davaya ilişkin gizlilik kararı koymasının gerekçesi nedir? Bu uygulama ile beraber söz konusu dava sümenaltı mı edilmek istenmektedir?

-E.A. ve ailesinin talebi olmasına ve nüfusa kayıtlı oldukları köyde hala karakol bulunmasına rağmen mahkeme heyetinin koruma talebini ret etmesinin gerekçesi nedir? Bu talebin ret edilmesinin ortaya çıkaracağı olası olumsuzlukların sorumlusu kimler olacaktır?

-Söz konusu insanlık dışı olaya maruz kalan kız çocuğunun nüfusa kayıtlı bulunduğu köyde, köy sakinleri istememesine rağmen hala köy ortasında yeni bir karakol inşa edilmek istenmesinin gerekçesi nedir? Halkımızın kaygılarını ve infiale varan tepkilerini dikkate alarak söz konusu karakol yapımını durdurmayı düşünüyor musunuz?

-Yapılması düşünülen karakolun yeni insanlık dışı uygulamalara sebep olacağı ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu ihtimalin tüm siyasi ve vicdani vebalinin sorumlusu kim olacaktır?” (ANF)