BDP'deki görevinden istifa eden eski Dersim Milletvekili ve Dersim İl Başkanı Şerafettin Halis, Radikal'deki 'Kaygılara tahammül etmek' adlı yazısında, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz'da okunan mesajında 'Bu Newroz hepimize yeni bir müjdedir' denmesine rağmen, bu müjdede Alevilerin kendilerini göremediğini söyledi.

Mektuptaki,  “… Türk halkı bilmeli ki Kürtlerin bin yıla yakın İslam bayrağı altındaki ortak yaşamları kardeşlik ve dayanışma hukukuna dayanmaktadır” sözlerinin, 'Alevilerin toplumsal belleğindeki acıları, korkuları ve kaygıları yeniden depreştirdiğini' belirten Halis, "Bin yıldan günümüze oluşmuş toplumsal bellek, Alevilerin çok haklı kaygılar taşımasını da beraberinde getirmiştir," dedi.

"AVCI İTTİFAKI"

Yazısında, "Her Alevi bilir ki, bin yıllık Türk-Kürt kardeşliği ve dayanışma hukuku, ‘Siyasal’ İslam paydası üzerinde gelişmiş bir ortaklıktır," diyen Halis, bunu "Bir avcı ittifakı" olarak nitelendirirken,  "Bu ortaklık süresince, özellikle de son 500 yılda Kızılbaş ve İslam olmayan topluluklar katledilmiştir," ifadesini kullandı.

"KAYGILARI, SÜREÇ HASSASİYETİNE SIĞINIP GÖRMEZDEN GELMEK OLMAZ"

Halis, "Alevilerin kaygılarını süreç hassasiyetine sığınarak görmezden gelmek, hele hele bu kaygıyı barış karşıtlığı olarak göstermek, Alevi tarihini, Alevi sosyolojisini, Alevi psikolojisini bilmemek kadar, barışa ve demokrasiye giden yolun nerelerden geçeceğini de bilmemektir," dedi.

"ALEVİLERİN KAYGILARINA TEPKİLER, SÜRECİ DİNAMİTLEMEYE ÇALIŞANLARA FIRSAT VERMEMELİ"

Alevilerin kaygılarına gösterilen tepkilerin, süreci dinamitlemeye çalışanlara fırsat verir duruma getirilmemesi gerektiğini de söyleyen Halis, "Barış sürecini dinamitlemek isteyenler, Alevisiz bir gelecek için çırpınanlar şimdiden Alevileri ve sol güçleri hedef tahtasına koydular. Bu kesimi 'mayın ve kambur' olarak adlandırıp, Kürt siyasal hareketine bunlardan kurtulma önerileri getiren Hizbullah - Hüda Par ile Liberal Güneri Cıvoğlu’nu vb. aynı paydada buluşturan zihniyete şaşılmamalıdır," diye de belirtti.

"KÜRT SİYASİ AKTÖRLERİ DAHA HASSAS OLMALI"

Yazısını, "Barış isteyen her kesim hassas olmakla beraber, Alevilerin, sosyalistlerin, sosyal demokratların ve ötekilerin kaygıları konusunda Kürt siyasetinin aktörleri çok daha hassas olmak zorundadır," diye sürdüren Halis, "Bugün bu kaygılara tahammül edemeyenler, yarın bu kesimlerin hak taleplerine hiç tahammül edemezler," dedi.

"ALEVİLER İÇİN SÜREÇTE ETKİN ROL ALMAK TARİHİ SORUMLULUK"

Halis son olarak, "Aleviler hem barış iradesi oluşturup bu süreçte etkin rol almayı tarihi bir sorumluluk saymalı, hem de inşa edilecek geleceğin model önermesi ve biçimlenmesinde karar sahibi olmanın etkin siyasetini yapmalıdırlar," diye belirtti.