Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü’nün “Yerinde yönetim ile özgür yaşamı inşa edelim” adıyla Cegerxwin Kültür Merkezi’nde düzenlediği konferansta konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan dönüşü HDP Eş Genel Başkanları’nın dokunulmazlıkları hakkındaki açıklamasına değinen, DTK Eş Başkanı Irmak, “geri adım atmayacağız” diye yanıt verdi.

Irmak’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘UMUT DEVLET ELİYLE YOK EDİLDİ’

“Bu topraklarda çok sayıda kültür, kimlik var ve bizler de bunu hayata geçirmek istiyorduk. Ancak Türkiye’nin yaklaşımı tekçiliği hayata geçirmek istediğinden kaynaklı 7 Haziran’dan sonra savaş hayata geçirildi.

“Gerçek demokrasiyi istemediler oyun üzerinden bir demokrasiyi hayata geçirdiler. Kendi planları doğrultusunda bizleri saf dışı bıraktılar. 3 yıldır Öcalan’la görüşmeler yapıldı ve bu halklar için umut oldu. Bu umut birlikte bir yaşam ve özgür bir yaşam umuduydu ancak bu umutta devlet eliyle yok edildi.

Tarihten dersler çıkarıyoruz. Kürt halkının katledilmesi, asimilasyon planlarının hayata geçirilmesi aynı şekilde karşımızda duruyor. Biz mağduriyet çığlığı atmayarak zulme karşı direnişe geçtik. Kürt ne eski Kürtlerdi ne de devlet eski devlettir. Onların gücü kırılmıştır artık ve Kürtlerin sesi daha gür çıkıyor. Rojava devrimi tüm dünya ya mal oldu ve bu bizim için önemli bir örnektir. Düşmanlarımız artık eskisi gibi bize zulüm edemez. Çünkü biz eskisi gibi ses çıkarmayan köleler değiliz.

 “Kürt halkının neden barikat kurduğunun artık sorgulanmaması lazım. Kürtlere, kendilerini savunacak başka yol bırakılmadı. Açıkladığımız deklarasyon önemlidir ve bugünde önemli kararlarda bulunacağız. Biz artık ölümü kabul etmiyoruz ve kazanacağız. Bu yolda ödememiz gereken ne varsa ödeyeceğiz ancak kazanacağız.

“Herkese bu direnişte görev düşüyor. Her alanda örgütlenerek öncülük yapılmalıdır. Halka yayılmak istenen korkuyu engellemeliyiz. Biz kararımızdan vazgeçmeyeceğiz, haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

‘BARZANİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ’

“HDP’li olmayan Kürtlere de sesleniyoruz, gün birlik ve beraberlik günüdür. Kürt halkının arasına nifak koymak isteyenler başaramayacaktır.

“İlerleyen süreçlerde Barzani’yi ziyaret ederek ittifakımızı güçlendirmek için görüşeceğiz. Yanlışları konuşacağız, eleştirilerimizi sunacağız. Ocak ve Şubat ayı dolu dolu geçirmeliyiz. Evlerimizde oturup beklersek önümüzde kanlı bir süreç olacaktır. Bu nedenle iki ay içerisinde halkla toplantılarımızı yapacağız. Kan dökülmesin diye ter döküp alanlara çıkacağız.”

ERDOĞAN’IN DOKUNULMAZLIK AÇIKLAMASI

Biz merkezi bir devlet istemiyoruz. Özerk bir Kürdistan istiyoruz. Kürt halkı kararlıdır. Bu talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Meclis’te dokunulmazlığımızı kaldırarak, öldürerek, hapse atarak geri adım attırmayı düşünüyorlarsa geri adım atmayacağız.

“Her şeye rağmen sorunu gelip masada müzakereyle çözmeye inanıyoruz. Gelsinler tartışalım konuşalım bunu ortaya koyalım. Sayın Öcalan sorunun çözümü için birinci anahtardır. Bu anahtarla ancak kapıyı açabilirsiniz. Sorunu giderebilirsiniz. Siz onu değil başka kişileri ararsanız ancak kendi kendinizi kandırabilirsiniz yalancı muhataplarla. 21. yüzyıl Kürt halkının yüzyılı olacak.”